Actualitate POLITICĂ

Urmează verificări la benzinării, după explozia prețurilor la carburanți

foto: Facebook Gabriel Avrămescu

Specialiștii din două ministere vor face ample verificări pentru a vedea de ce au explodat prețurile la carburanți, situație care afectează pe toată lumea și care a determinat scumpiri în lanț. Motorina și benzina sunt mai scumpe de la o zi la alta, motiv pentru care premierul Nicolae Ciucă a cerut verificări.

Joi, înaintea ședinței de Guvern, Ciucă a cerut Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor să vadă cum s-a ajuns la prețurile actuale ale carburanților.

”Vom aproba ordonanța de urgență privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Este o ordonanță de urgență pe care avem datoria să o aprobăm astfel încât să putem să evităm în situații excepționale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în timpul pandemiei de COVID-19, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina și avem datoria să ne protejăm cetățenii, avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri. Cred că este important ca în acest context să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor. Şi, pentru că suntem la acest capitol, doresc să cer Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor să verifice elementele de preț la carburanți, astfel încât să putem să avem o decizie în cadrul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețului la carburanți”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

De altfel, tot mai multe voci susțin că e nevoie rapid de soluții pentru stoparea creșterilor de prețuri de la pompă. Într-o postare pe Facebook, președintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, spune că Guvernul va trebui să vină cât mai repede cu o decizie, după ce verificările dispuse de premier vor fi gata.

”Guvernul trebuie să găsească rapid soluții pentru a stopa aceste creșteri. Am văzut deja că premierul Nicolae Ciucă a cerut ministerelor de resort să înceapă investigații pentru a afla de ce și cum s-a ajuns la această situație. Sunt convins că atunci când vor exista informații clare, Executivul condus de Nicolae Ciucă va lua cele mai bune decizii pentru a opri acest val de scumpiri, fie că vorbim de o reducere a accizei, o plafonare a prețurilor sau de o reducere a TVA. Mai întâi trebuie stabilită cauza, iar mai apoi trebuie luate cele mai bune decizii”, spune Gabriel Avrămescu, deputat PNL Buzău.