Actualitate Șansa de Nehoiu

Seceta nu ocolește nicio localitate. Apelul unui primar din Buzău: “Evitați risipa de apă! Viața omului este prioritară”

În plin sezon cald, când precipitațiile sunt foarte puține sau chiar deloc, în unele zone, iar arșița persistă de ceva vreme, apar tot mai multe probleme cu privire la asigurarea apei potabile. În multe zone apa este furnizată cu program, din cauza scăderii accentuate a rezervei. Probleme încep să fie semnalate inclusiv în zona de munte.

La Nehoiu, de pildă, deși a mai plouat în ultima perioadă, tot nu a fost suficient așa că seceta nu ocolește zona. Apa din pânza freatică este tot mai puțină pe perioada verii iar mulți localnici folosesc apa de la robinet fie pentru udatul grădinilor, fie pentru spălatul trotuarelor sau alte treburi în gospodărie. Ceea ce face ca nivelul apei din bazine să fie în scădere și, implicit, riscul ca oamenii să primească, în viitor, apă cu program, sau mai grav, să rămână fără apă la robinet, să crească. Pentru a nu se ajunge în această situație, autoritățile locale fac un apel către locuitorii orașului să utilizeze rațional apa de la robinet.

“Chiar dacă Nehoiu este în zona de munte, s-a ajuns  ca apa să fie din ce în ce mai puțină. Fac un apel către locuitorii orașului și ai tuturor satelor aparținătoare să reducă, pe cât posibil, consumul. Să evităm să mai stropim platformele betonate, trotuarele, ca să răcorim prin curte, să evităm să mai udăm pomii fructiferi sau legumele cu apă potabilă, pentru că trebuie să înțelegem foarte clar că la momentul de față viața omului este prioritară iar consumul de apă trebuie redus și gestionat cât se poate de bine”, a declarat primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea.

Deocamdată, doar la Bâsca Rozilei robinetul la apă este închis câteva ore pentru ca bazinul să se poată umple iar cele circa 500 de familii să aibă apă pe timpul zilei. Situația nu este critică momentan, însă, autoritățile vor să se asigure că lipsa precipitațiilor prognozată pentru săptămânile următoare nu va accentua criza astfel încât să se ajungă în punctul în care oamenii să nu mai primească apă.

“În momentul actual nu pot să spun că este ceva alarmant, avem o singură zonă-satul Bâsca Rozilei, unde rezerva de apă este din ce în ce mai puțină și este singura zonă unde apa este furnizată cu program: oprim apa la ora 23:00 și îi dăm drumul dimineață, la ora 05:00. Pe timpul nopții bazinul se umple dar este insuficient pe perioada zilei și din cauza risipei. Eu zic că dacă oamenii ar gestiona altfel, nu ar fi probleme nici la Bâsca.”

Duminică și luni, zona de munte a județului Buzău, inclusiv Nehoiu, se va afla sub cod galben de arșiță. Valul de căldură va cuprinde și zona de munte, în timp ce ploile vor lipsi.

“Pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade. De marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării”, transmite ANM.