Actualitate

Zilele de foc aduc controale intense pe șantiere și în fabricile de confecții! Ce urmăresc inspectorii ITM

Canicula impune noi reguli la locul de muncă, iar angajatorii care nu le respectă riscă sancțiuni dure. Este vorba despre măsurile pe care agenții economici sunt obligați să le ia pentru protecția salariaților în condițiile în care, începând de astăzi, la Buzău se vor înregistra temperaturi ce depășesc 37 de grade Celsius. De altfel, în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău au fost deja constituite echipele ce urmează să iasă pe teren pentru a-i verifica pe patronii buzoieni.

”Întrucât în perioada imediat următoare, pe teritoriul României se vor manifesta temperaturi ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău va lua măsuri de intensificare a controalelor la angajatorii de pe raza județului, în care, suplimentar tematicii propuse, se va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”, informează ITM Buzău.

Controalele pe teren vor începe chiar de astăzi, iar inspectorii vor ajunge, în special, pe șantierele unde se lucrează în aer liber dar și în fabricile de confecții.

”Am pregătit echipele care vor fi trimise în control începând de astăzi și pe toată perioada în care este valabil codul de caniculă. Vor acționa, în special, pe raza municipiului Buzău. În general vor fi monitorizate șantierele unde se lucrează în aer liber, fabricile de confecții unde se va verifica dacă se asigură microclimatul corespunzător” a declarat pentru șansanews.ro Ion Popa, inspector șef departamentul SSM din cadrul ITM Buzău .

Totuși, reprezentanții ITM Buzău spun că agenții economici cunosc măsurile pe care sunt obligați să le aplice în aceste zile de foc și se așteaptă să nu găsească nereguli. Mai exact, pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber, agenții economici trebuie să aibă în vedere următoarele:

  • reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
  • asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus 1n locuri umbrite, cu curenți de aer.
  • Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților sunt necesare următoarele:
  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecție;
  • asigurarea de dușuri.

În cazul în care toate aceste măsuri nu pot fi aplicate patronul respectiv este obligat să reducă programul de lucru, respectiv să se lucreze de dimineață până la ora 11,00 și după ora 17,00.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute;
  • asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.