Actualitate

SECHELELE POST COVID, GREU DE TRATAT! Pacienții, dependenți de oxigen, stau internați și o lună. Consumul de oxigen, tot mai mare

Infecția cu SARS-CoV-2, periculoasă și după ce pacientul s-a negativat! O arată suferința prin care trec zeci de bolnavi internați în secțiile Spitalului Județean. Sunt pacienți care fie ajung la unitatea de primiri urgențe cu simptome specifice bolii și în urma testelor sunt confirmați cu COVID-19, fie sunt bolnavi care au trecut, acasă, prin această infecție, testele făcute la unitatea spitalicească le arată că s-au negativat, însă analizele și starea de sănătate indică sechelele grave lăsate de virus, în special asupra plămânilor.

”Aproape că nu mai există pacient COVID sau post COVID internat la noi în spital care să nu aibă nevoie de oxigen”, explică Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

Despre situația dramatică prin care trec buzoienii confirmați COVID-19 a vorbit, în direct, la Focus News, și șeful secției COVID-19 din Spitalul Județean, Mihai Ștefan.

”Îmi este greu să descriu în cuvinte situație din secția tampon COVID. Această secție a fost declarată cu 30 de paturi, dar noi am avut și 38 de paturi ocupate. Ne-am organizat foarte bine și am regrupat pacienții în funcție de rezultatul testului. Adică, când ajung la noi sunt suspecți COVID, astfel că trebuie să se păstreze distanțarea fizică între paturi. Nu avem pat lângă pat. După ce avem testul negativ ,regrupăm și atunci putem pune pat lângă pat și așa mai facem loc pentru alți pacienți care așteaptă în containere sau la UPU. Abia după două teste negative pot fi transferați și ale secții COVID ale spitalului sau la Râmnicu Sărat”, a explicat Mihai Ștefan, în direct la FOCUS TV.

Din păcate, paturile nu se eliberează foarte ușor. Starea pacienților este destul de gravă, chiar și după ce au un test negativ. Sechelele lăsate de infecția cu SARS-CoV-2 sunt multiple și greu de tratat, spune șeful secției tampon COVID.

”Avem pacienți care sunt internați încă din luna decembrie. Nu putem să externăm cu saturație de oxigen mică, chiar dacă au teste negative. Afectarea pulmonară este destul de mare și recuperarea acestora este foarte greoaie. Unii se externează, dar merg cu concentratoare de oxigen la domiciliu. Sechelele sunt mari și bolnavii necesită oxigenoterapie, iar astfel de cazuri sunt tot mai multe. De exemplu, în acest moment avem 33 de pacienți dintre care 28 sunt dependenți de oxigen. Și toți sunt cu debite foarte mari de 10 litri – 12 litri de oxigen chiar unii și la maximum, respectiv 25 litri de oxigen. Sunt pacienți cu foarte multe comorbidități: cu hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, TBC în antecedentele medicale. Sunt foarte mulți pacienți care după infectarea cu SARS-CoV-2 au nevoie de spitalizare de urgență chiar dacă au fost tratați de medicii de familie sau reevaluați de medicii pneumologi. Ei se decompensează foarte repede”, a punctat Mihai Ștefan, în direct la Focus News.

Consumul de oxigen, de trei ori mai mare

În acest context, consumul de oxigen înregistrează o creștere alarmantă, ceea ce a determinat investiții majore, în regim de urgență, în extinderea rețelelor de oxigen. Ultimele investiții se realizează chiar în aceste zile la secția TBC unde chiar dacă sunt internate cazurile ușoare și medii de COVID este nevoie de oxigen.

”Nevoia de oxigen este mare. Consumul de oxigen s-a triplat. În luna martie se consumau 14.200 de metri cubi, iar acum la 50.000 de metri cubi. Este mare nevoie de oxigen COVID și post COVID. Din martie 2020 am dotat cu stocator de oxigen secția Boli Infecțioase  unde acum avem oxigen în toate saloanele. De asemenea, am mărit capacitatea buteliilor la nivelul spitalului și a echipamentului pentru oxigen la nivelul spitalului pentru a putea face față cererii foarte mari. A trebuit să înlocuit prizele de oxigen, să mărim efectiv numărul prizelor de oxigen în saloane și am modificat rețeaua aproape integral în secția ATI. De la începutul anului am demarat lucrările pentru a duce oxigen din stocatorul de la secția Pneumologie și la secția TBC unde nu aveam. Practic , acum toate cele trei secții, respectiv Boli infecțioase, Pneumologie și TBC este oxigen”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean

Chiar și cu aceste investiții, va fi nevoie în continuare de lucrări pentru ca Spitalul Județean să poată corespunde consumului ridicat.

”Este nevoie de extinderea rețelei de oxigen care a fost deficitară. Spitalul este din 1975, a avut doar câteva saloane cu oxigen, și pe măsură ce mai apărea o secție se mai trăgea o conductă. Dar acum capacitatea este depășită. Trebuie să înlocuim aproape toate coloanele, să le punem la un debit actual astfel încât presiunea să fie optimă la nivelul spitalului. Avem nevoie să înlocuim aproape la toate palierele spitalului coloane noi cu debitele mărite”, a mai explicat Claudiu Damian.

În prezent, Spitalul Județean are patru stocatoare de oxigen cu o capacitate de 22.000 de metri cubi.

Publicitate