Actualitate

Șef serviciu și alți angajați ai Fiscului buzoian, sub control judiciar. Ce acuzații li se aduc

Șase angajați ai Fiscului buzoian, printre care șeful Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice,  au fost plasați sub control judiciar după descinderea de ieri a procurorilor DNA la sediul Direcției Județene de Finanțe Buzău.

Potrivit procurorilor anticorupție, anul trecut, șeful Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice ar fi acceptat promisiunile făcute de un om de afaceri, constând inițial în remiterea unui scuter (evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei) și, ulterior, a unei sume de bani, promițându-i că îl va ajuta să scape de penalități în cuantum de aproximativ 8.000 lei, sumă pe care ar fi trebuit să o vireze la bugetul statului.

Pe de altă parte, 5 angajate ale Fiscului, deși aveau sarcina de a verifica anumite firme din județ, în realitate ele țineau contabilitatea societăților respective.


“ 1. În perioada mai – iulie 2021, inculpatul Diță Laurențiu, în calitatea menționată mai sus, ar fi acceptat promisiunile făcute de omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, constând inițial în remiterea unui scuter (evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei) și, ulterior, a unei sume de bani (jumătate din suma pentru care omul de afaceri ar fi fost scutit de la plată), pentru a-și exercita influența pe care a fi lăsat să se înțeleagă că o are asupra șefului Serviciului Inspecție Fiscală Persoane Fizice din cadrul A.J.F.P. Buzău și asupra subordonaților săi.
Concret, inculpatul trebuia să-i determine pe aceștia să aprobe cererile formulate de omul de afaceri pentru anularea penalităților în cuantum de aproximativ 8.000 lei, aplicate debitului pe care acesta îl înregistra ca impozit.

2. În perioada martie – august 2021, celelalte cinci inculpate, în calitatea menționată mai sus, deși aveau ca sarcină de serviciu controlul operatorilor economici privați, acestea ar fi îndeplinit pentru unii dintre ei însărcinări circumscrise activității contabile. Tariful perceput pentru activitatea desfășurată de inculpate ar fi început de la minim 300 lei/lună, în funcție de volumul de acte care urma să fie procesat”, transmit procurorii DNA.


Marți, procurorii DNA au efectuat percheziții domiciliare în șase locații din județul Buzău, inclusiv la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Buzău. La finalul audierilor, au dispus plasarea sub control judiciar pe o durată de 60 de zile a următorilor inculpați:


“DIȚĂ LAURENȚIU, șef al Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență,

PERSOANĂ FIZICĂ, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență,
GHEORGHE NICOLETA-CRISTINA, inspector superior în cadrul Administrației Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
IACOB DANIELA, consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
MAVRODIN DANIELA, inspector superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
MÎNZU LUMINIȚA, inspector fiscal în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
NEACȘU VASILICA, consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.”

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Procurorii subliniază că în acest caz se desfășoară cercetări și față de alte persoane.