Actualitate

Semnal de alarmă! Punțile suspendate, riscuri majore pentru cetățeni. Este nevoie de măsuri urgente

Punți suspendate și podețe vechi de ani de zile, șubrezite în timp, fără prea multe lucrări de consolidare, au ajuns un real pericol pentru sutele de persoane care le traversează zilnic. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Tainița Baștinei, din Gura Teghii, după două incidente extrem de grave înregistrate în ultimii doi ani, în care un bărbat și-a pierdut viața iar alții au fost răniți după ce punțile pe care le traversau au cedat sub greutatea vehiculelor. Detalii, AICI.

Cum astfel de punți reprezintă, în unele cazuri, singura cale de acces în diverse sate din comună, membrii asociației din Gura Teghii au decis să ia atitudine. Au înaintat o adresă Prefecturii Buzău prin care cer detalii exacte despre rolul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în rezolvarea situației punților, dar și măsuri urgente pentru consolidarea punților.

“Am înaintat o adresă oficială către Prefectura Judetului Buzau, în atenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, pentru a avertiza autoritățile despre problemele legate de accesul în comuna Gura Teghii (satele Vâscul, Păltiniș, Furtunești, Roșcoi, Nemertea, Gura Teghii, Argăselești, Varlaam, Vadu Oii) și satul Bâsca Rozilei (din componența Oraș Nehoiu) pe podul cu restricție de tonaj la 10 TONE de pe DJ 203 K (Podul Negru), pe punțile suspendate, pe podurile și podețele din Gura Teghii (Pe urme de balada Gura Teghii). Suntem conștienți de importanța vitală a accesului neîngrădit și sigur în aceste localități pentru toți locuitorii lor. Prin urmare, am luat această inițiativă pentru a atrage atenția oficial asupra situației și pentru a solicita măsuri urgente pentru rezolvarea acestor probleme.”

Membrii asociației sunt deciși să nu se oprească până când nu vor primi asigurări că vor fi efectuate lucrări pentru reabilitarea punților, astfel încât miile de persoane care le utilizează zilnic să fie în siguranță atunci când traversează râul.

“Vom monitoriza atent răspunsul autorităților și vom comunica informațiile primite pe pagina noastră de Facebook. Ne așteptăm ca acestea să acționeze prompt și să găsească soluții eficiente pentru ca cei peste 4.500 de oameni din localitățile menționate să nu rămână izolați. În cazul în care nu observăm acțiuni concrete în termene rezonabile, suntem hotărâți să facem toate demersurile necesare pentru a ne asigura că aceste comunități nu vor fi lăsate fără acces către DN 10, singura cale de acces și de conectare la rețeaua națională de drumuri (inclusiv la Plaiul Bâscilor). Fiecare cetățean are dreptul la un acces adecvat și sigur la servicii esențiale, iar noi suntem hotărâți să ne asigurăm că acest drept este respectat.”

Adresa a fost înaintată Prefecturii Buzău. Între timp, prefectul Daniel Țiclea a declarat, la Focus Tv, că soluția avută în vedere pentru rezolvarea problemei accesului în satele din Gura Teghii este construirea a 4 poduri, proiect care ar urma să înceapă cât de curând.

“Am avut o discuție cu domnul primar din Gura Teghii. În legătură cu aceste treceri, dânsul speră ca în acest an să înceapă lucrările la cele 4 poduri peste râul Bâsca pe care le are aprobate la finanțare. Are și aviz de la Apele Române, ultimul care lipsea, și speră ca anul acesta să înceapă lucrările la cele 4 poduri, ceea ce ar reprezenta rezolvarea definitivă a acestei probleme. Deci, există demers concret pentru ca această problemă să se rezolve prin construirea a 4 poduri care nu sunt o himeră, sunt foarte aproape de a deveni un proiect real, implementat.”