Actualitate

SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE MEDICI: relaxarea restricțiilor, la 1 iunie, ar putea avea efect de bumerang

Așteptate de toată lumea, măsurile de relaxare anunțate de autorități din 1 iunie, sunt privite cu mari emoții de medici. Specialiștii din DSP spun ca nu suntem pregătiți pentru un asemenea moment, în condițiile in care  traversam al treilea val al pandemiei, spitalele sunt pline, nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă, iar formele de boală sunt mult mai grave decât până acum. Toate aceste lucruri au fost subliniate, joi, la Buzău, în cadrul unei întâlniri la care au luat parte oficiali din învățământ, inclusiv de la Ministerul Educației, autorități județene și de sănătate publică, directori de școli.

În cadrul întâlnirii, medicul epidemiolog Carmen Scîntei a subliniat că vaccinarea cât mai multor persoane este singura soluție pentru a ne putea relua viețile de dinainte de pandemie. Medicul a arătat că ar fi nevoie ca circa 70 la sută din populație să fie imunizată astfel încât riscul epidemiologic să fie cât mai scăzut.

”Ca noi să readmitem toate gesturile care înainte ne apropiau, trebuie să fim cu toţii protejaţi. Hai să spunem nu cu toţii, dar 47% acoperire vaccinală nu îmi poate da confortul epidemiologic al întreruperii acestei infecţii. Deci, eu trebuie să depăşesc 65-70% cu populaţie protejată ca eu să pot discuta de imunitate colectivă. La nivelul judeţului Buzău avem 22 de centre de vaccinare şi se vaccinează în program continuu, pe program de 12 ore zilnic. Până acum am vaccinat în total un număr de 71. 538 de persoane”, a declarat dr.Carmen Scîntei.

Țintă care, la Buzău, este departe de a fi atinsă și care cu siguranță nu se va înregistra până în vară, când sunt preconizate primele măsuri de relaxare. Deși zilnic sunt vaccinate câte 1000 de persoane, vaccinarea nu înregistrează un ritm atât de mare încât să se realizeze o imunizare în masă prea curând, motiv pentru care medicii spun că nu suntem încă pregătiți pentru măsuri de relaxare. În schimb, este nevoie ca tot mai multe persoane să înțeleagă importanța vaccinării și a respectării normelor de igienă.

”Se aşteaptă aceste măsuri de relaxare care ar trebui să ne sperie puţin pentru că nu suntem foarte bine pregătiţi. În judeţul Buzău se vaccinează în mod constant în jur de 1000 de persoane. E mult sau e puţin? La ora actuală este puţin. În altă situaţie ar fi mulţumitor. Ideea este să îl convingem pe cel de lângă noi ca este foarte important să se protejeze: pe cel de acasă din familia mea, pe colegul meu care poate are alte convingeri bazate pe lucruri nefondate ştiinţific. Aprovizionarea cu vaccinuri se face continuu. Avem stocurile necesare. Totul este ca omul să vină către noi să îi putem oferi ajutorul”, a mai declarat dr.Scîntei.

Premierul Florin Cîțu a vorbit, zilele trecute, despre relaxarea măsurilor luate în pandemie, în două etape, începând cu 1 iunie. Șeful Executivului a spus că de la 1 iunie vor fi luate primele măsuri de relaxare dacă 5 milioane de români vor fi vaccinați, iar din august, dacă se va ajunge ca 70 la sută din populația României să fie imunizată, s-ar putea renunța chiar și la masca de protecție.