Actualitate

TESTAREA ÎN ȘCOLI, NECESARĂ DAR FĂRĂ APLICABILITATE LA BUZĂU! Recomandarea DSP pentru cadrele didactice

De la experiența altor țări care deja testează elevii din școli folosind teste noninvazive și până ca această practică să devină realitate și în unitățile de învățământ din Buzău este cale lungă.

Subiectul discutat, în urmă cu două zile, la Ploiești chiar de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, potrivit căruia ” soluția este să nu inventăm roata în țară, soluția este să vedem cum folosesc alte state în școli, dar nu numai în școli, aceste teste noninvazive, care sunt puse la dispoziție gratuit de către stat pentru elevi” a fost reluat astăzi la Buzău, în cadrul unei întâlniri dintre cadrele didactice, autoritățile județene, epidemiologul șef al Direcției de Sănătate Publică și secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației.

Concluzia este că pe cât de necesară ar fi testarea elevilor, pe atât de greu se poate realiza în școlile din Buzău. Și asta pentru că, în primul rând, nu toate școlile au asistență medicală și cabinet medical, condiție esențială pentru ca DSP să poată aproba folosirea acestor teste pentru copii.

”Testarea se poate face în toate școlile în care există asistență medicală și cabinet medical. Un test recoltat greșit mă pune pe mine în fața unui rezultat fals negativ. De asta nici testele pe care persoanele și le fac în particular nu se iau în calcul. De asta testul trebuie făcut de o persoană abilitată, medic sau asistent medical pe care noi să avem posibilitatea să-l control. La fel și testul, după ce s-a recoltat are valoare de deșeu special și trebuie recoltat în anumite condiții. Dacă eu nu am aceste condiții eu nu pot să admit recoltarea testului în unitatea școlară ”, a punctat astăzi Carmen Scântei, în prezența secretarului de stat din cadrul Ministerului Educației.

În aceste condiții, testarea elevilor s-ar putea face prin medicul de familie din zona în care se află fiecare școală sau prin Serviciul Județean de Ambulanță care poate fi solicitat pentru testarea la domiciliu. Totuși, mai este o problemă. Mediul rural, unde, deocamdată, DSP nu reușește să aibă o bună colaborare cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale care ar trebuie să încheie contracte cu medicii de familie pentru aceste proceduri.

”Ar trebui să ne gândim la cei care sunt în rural și care până acum nu au avut o colaborare cu personalul medical din zona respectiv. Deci pentru aceste aptitudini pe medicină profilactică personalul medical din zona în care se află școala trebuie să aibă contractate servicii cu unitatea administrativă teritorială, lucru care nu s-a făcut. Noi am trimis adrese peste adrese. Ultima chiar săptămâna aceasta. Le-am amintit UAT-urile care este obligația lor”, a explicat Carmen Scântei.

În plus, o altă problemă majoră este acordul părinților. Niciun elev nu va putea fi testat, prin nicio metodă, fără acordul părinților. În acest sens, epidemiologul șef al DSP le-a recomandat cadrelor didactice ca, la început de an școlar, să încerce să discute cu familiile copiilor de la clasă în vederea testării în situații de risc major.

”Dacă n-am acordul părintelui n-am voie să-l testez, indiferent în ce condiții. Vă recomand, la începutul anului școlar, dacă puteți obține de la părinți acorduri scrise că sunt de acord cu metode noninvazive care pot fi aplicate în situații de risc pentru colectivitatea respectivă”, a spus epidemiologul DSP.

De la începutul anului școlar au fost mai multe confirmări în rândul elevilor și cadrelor didactice, iar ca urmare a confirmărilor COVID-19 mai multe clase și chiar școli au avut cursurile suspendate.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • N-o sa-l mai caut acum, dar exista un studiu care arata ca eficacitatea testelor rapide este cea raportata de producator numai cand acestea sunt recoltate si realizate de catre personal care are nu doar pregatire, ci si experienta in recoltarea analizelor. Aceasta eficacitate scadea destul de mult cand testele erau facute de personal medical care nu obisnuia sa faca testari si… scadea si mai mult cand ele erau facute de oameni fara pregatire medicala.