Actualitate

Semnal de alarmă tras de un reputat cercetător român. Ce efecte poate avea seceta în viitor

Seceta extremă nu diminuează doar producțiile de anul acesta, ci își va spune cuvântul mulți ani de acum înainte. Este semnalul de alarmă tras de unul dintre cei mai mari cercetători din țară, buzoianul Costel Vânătoru. Într-o emisiune la Focus TV, cercetătorul, director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, a subliniat că lipsa precipitațiilor din ultimele luni produce efecte nu doar pe termen scurt, ci și mediu. Cu alte cuvinte, nu doar că producțiile de anul acesta sunt scăzute, ci și în anii următori se vor resimți efectele. Potrivit lui Costel Vânătoru, seceta va afecta deopotrivă culturile de cereale, vița-de-vie și pomii fructiferi.

Costel Vânătoru spune că este nevoie de măsuri clare, cât mai repede, pentru a evita pe viitor o situație catastrofală. Una dintre măsuri ar fi înființarea de perdele agro-forestiere, cu rol de a proteja culturile de vânt și de a păstra rezerva de apă în sol.

Pe de altă parte, spune Costel Vânătoru, lucrările de pregătire a terenului, dar și de îngrijire a culturilor trebuie regândite și adaptate schimbărilor climatice actuale.