Actualitate Agricultura acum

Sezonul fructelor gigant! Cât cântărește o prună ”dolofană”

Dulci, zemoase și pline de vitamine, prunele sunt vedete în această perioadă. Și nu pentru că sunt fructele sezonului ci pentru că anul acesta prunele au dimensiuni record! Cu alte cuvinte, 2023 pare a fi anul prunelor care au ajuns cât un ou de găină. O dovedesc fotografiile postate de doi cultivatori din Buzău care și-au uimit prietenii virtuali cu prune a căror greutate depășește chiar și o sută de grame.

Primul exemplu vine de la  „Livada Moșului”, unde cresc ”prune dolofane, nițel grăsuțe”. Cel puțin așa le alintă proprietarul care a plantat pomii primiți bonus la o achiziție de material săditor. Cu alte cuvinte, a dat norocul peste el fără să-l caute!

Buzoianul a povestit pentru sansanews.ro că nu avea în plan să vândă prune, însă cum recolta de anul acesta a fost peste așteptări s-a văzut nevoit să găsească clienți pentru surplusul de fructe. Anunțul a fost făcut pe pagina de socializare, iar modul inedit în care și-a promovat fructele a atras imediat cumpărătorii.

”Prune de țară, bine crescute și nițel plinuțe căutăm relație de prietenie pe termen lung cu domni și doamne bine și de ce nu… gospodine. Bagabonții de vor “harmăsar la preț de mârțoagă obosită” sunt rugați… să plimbe ursu”, a scris proprietarul.

”Prune dolofane și nițel grăsuțe… soi de masă, culese în putere și bune de compot, gem sau în tarte. Asteptăm clienți care să ne alinte la foc blând de lemne”, a fost un alt anunț postat pe pagina de socializare.

Alături de textul inedit, proprietarul a postat și câteva fotografii care arată că o prună cântărește 75 de grame și atinge o lungime de până la 6 centimtri.O lădiță de 5 kilograme costă 25 de lei. Fructele pot fi livrate și la domiciliu.

Anunțul a dat roade, iar în câteva ore, întreaga recoltă a fost vândută.  

Un sezon extraordinar au avut și proprietarii livezii ”Visul Împlinit”, din Topliceni. Aici prunele depășesc o sută de grame. Recordul este de 120 de grame!

Soții Sofian se ocupă de producerea fructelor de șase ani și astfel de recolte au devenit pentru ei deja o obișnuință. Anul trecut prunele au avut dimensiunea unui ou de găină. Sansanews.ro a scris despre prunele de dimensiuni record aici.

Primele prune din recolta de 2023 au fost culese chiar zilele acestea, iar duminică au fost duse la piața din Râmnicu Sărat.