Actualitate

Sfântul Ilie, 20 iulie. Cine se sărbătoreşte, tradiţii şi superstiţii

Sărbătoarea Sfântului Ilie este una importantă pentru creștinii ortodocși, aceasta fiind marcată cu cruce roșie în calendar. Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an la aceeași dată, mai exact pe 20 iulie 2021. Se crede că cei care nu respectă sărbătoarea Sfântului Ilie riscă să fie pedepsiți de acesta, cunoscut pentru mânia lui. Tradiția spune că atunci când Sfântul Ilie se înfurie, acesta folosește fulgerul drept pedeapsă, aduce furtună, grindină și tunete.

Din bătrâni, dimineața, trebuia să se culeagă plante de leac. Acestea, în special busuiocul, trebuiau duse la biserică și apoi li se dădea foc, iar cenușa putea fi folosită în scopuri terapeutice. Aceste plante de leac trebuie ținute și în casă pentru spor. În popor, se spune că nu este bine să mănânci mere până la Sfântul Ilie. Abia în ziua sărbătorii merele trebuie duse la biserică pentru a fi sfințite. Se spunea în bătrâni că în acest fel merele devin mere de aur pe lumea cealalată.În această zi se dau de pomană pentru cei adormiți mere abia culese din pom.

Astăzi, pe 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Ilie, în centrul atenției sunt toți cei care poartă numele Ilie, însă mai sunt și alte persoane care își serbează ziua onomastică în această zi sfântă. Cui trebuie să spui „La mulți ani!” de Sfântul Ilie?

Mai bine de 140.000 de persoane își sărbătoresc ziua de nume de Sfântul Ilie. Dintre acestea, 106.266 sunt bărbaţi, iar 35.790 sunt femei.

Se crede că varianta feminină a numelui Ilie este Ilinca, un nume foarte răspândit în România. Iliana, Eliana, Ilinia, Ilia, Liana, Ilinca, Elis, Ilincuța, Iliuța, Lia și Lica sunt derivate din numele Sfântului Ilie.

Datele oficiale arată că, în România, numărul bărbaților care își sărbătoresc onomastica este mai mare decât cel al femeilor. Acest lucru înseamnă că, pe 20 iulie 2021, trebuie să spunem „La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele Ilie, Elias, Elie, Eliade, Elis, Ilia, Iliev, Iluș, Ilieș, Iliuță, Lică, Iliuș.