Actualitate

Înghețata cu substanța cancerigenă, vândută în tot județul Buzău! Sute de produse, retrase de la vânzare, altele au ajuns deja la consumatori

Verificări de amploare în tot județul după ce inspectorii Direcție Sanitar-Veterinare au descoperit că înghețata care conține oxid de etilenă, o substanță cancerigenă, a ajuns în foarte multe dintre magazinele alimentare din Buzău. În doar câteva ore de la primirea alertei alimentare, echipele de control au identificat sute de produse care au ajuns deja la consumatori.

20 de medici veterinari și inspectori din cadrul DSV Buzău iau la rând magazinele alimentare din tot județul după ce, din primele verificări efectuate la cele mai mari depozite de la care își fac aprovizionarea micii comercianți, au constatat că au fost vândute sute de produse din loturile vizate de alerta alimentară. În doar câteva ore, echipele de control au retras de la comercializare 1200 de bucăți de înghețată, din toate cele trei sortimente despre care există suspiciunea că ar conține oxid de etilenă, substanța cancerigenă.

”Au fost ridicate de la comercializare un număr de 1200 de bucăți de înghețată din loturile încriminate. Acțiunea se află în desfășurare. Din primele informații se pare că din loturile încriminate au ajuns astfel de produse pe tot teritoriul județului și se pare că și în alte județe limitrofe”, a declarat Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare.

Din păcate, nu toate produsele suspecte au putut fi retrase. Și asta pentru că multe dintre ele au fost deja vândute și, cel mai probabil, și consumate. Inspectorii DSV atrag atenția consumatorilor că dacă încă nu au mâncat înghețata să o aducă la magazin și vor primi banii înapoi.

Înghețata din loturile vizate de alerta alimentară conține un aditiv-gumă de caruba-contaminat cu oxid de etilenă, un agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător.

Potrivit ANSVA, retragerea produsului de pe piață și rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanșate la solicitarea furnizorului, constatându‐se rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă. Toate produsele retrase urmează a fi distruse.

Detalii despre loturile de înghețată vizate de alerta alimentară găsiți și AICI.