Actualitate

Alertă alimentară: înghețata cu aditivi interziși ar fi ajuns și la Buzău. DSVSA verifică depozitele și magazinele

Alerta a fost dată la nivel european, inclusiv în țara noastră, după ce s-a constatat că pe piața din România a ajuns o înghețată care conţine un aditiv interzis la astfel de produse. Este vorba despre produse care conțin un aditiv-gumă de caruba-contaminat cu oxid de etilenă, un agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător. Luni, 19 iulie, ANSVSA a notificat și DSVSA Buzău, astfel că inspectorii sanitar veterinari au demarat verificările specifice. Au descins în control la depozitele unde ar fi ajuns loturile respective și magazinele în care au fost livrate mai departe. Toate produsele cu pricina vor fi retrase de pe rafturile magazinelor. Între timp, unii comercianți și-au anunțat deja clienții care au cumpărat astfel de înghețată să nu o consume ci să o returneze la magazin, putând să își primească banii înapoi.

“În urma primii notificării  de alertă de la ANSVSA, DSVSA Buzău a inițiat controale la operatorii aflați pe lista primită de la nivel central. Se vor verifica listele de distribuție și toate produsele aflate la comercializare vor fi retrase. Este vorba despre o înghețată care conține un aditiv care nu este permis a fi folosit în acest produsă. Nu avem informații cu privire la cantități sau loturi care vor fi retrase. Se fac controale la locurile de depozitare care ulterior au distribuit către magazine alimentare din județ. Se verifică listele, urmând să fie retras de la comercializare întregul lot incriminat”, a declarat pentru șansanews.ro, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, dr.Iulian Moca.

Reprezentanții DSVSA Buzău nu pot estima deocamdată câte astfel de produse au ajuns pe rafturile magazinelor din județ. Cert este că inițial au fost primite de mari depozite care apoi livrează marfă în județ dar și în țară, astfel că numărul produselor interzise ar putea fi semnificativ.

“În județul Buzău sunt unități de depozitare mari care, la rândul lor, au distribuit în zeci sau sute de magazine. E posibil să fie în tot județul sau și în magazine din alte județe, întrucât sunt unități mari de depozitare. Au plecat în control toți medicii veterinari angajați din cadrul circumscripțiilor sanitar veterinare oficiale, și aici vorbim de 10 persoane, plus medicii din cadrul DSVSA Serviciul Siguranța Alimentelor, încă 10 persoane.”

Potrivit ANSVA, retragerea produsului de pe piață și rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanșate la solicitarea furnizorului, constatându‐se rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă. Toate produsele retrase urmează a fi distruse.