Actualitate

”Și în casele bogaților, și în ale săracilor, moartea arată la fel”, o lecție pe care Cătălin a învățat-o în timpul orelor petrecute ca voluntar SMURD

5 decembrie este ziua în care, la nivel internațional, sunt sărbătoriți voluntarii, acei oameni care au misiunea de a face bine fără să aștepte nimic în schimb. O misiune care i-a schimbat viața și lui Cătălin, voluntar SMURD în cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Buzău de mai bine de doi ani.

Ambițios, talentat și dornic să facă bine, să-și ajute aproapele, tânărul în vârstă de 19 ani a terminat Liceul de Arte „Margareta Sterian” din municipiul Buzău și are deja o carieră frumoasă ca interpret de muzică populară, însă orele petrecute alături de colegii pompieri l-au determinat să-și schimbe complet profesia. Cătălin vrea să ajungă medic, poate chiar medic de urgență pe Ambulanță SMURD, o specializare la care Buzăul are deficit de personal.

Dragostea pentru medicină o are de când era copil, dar decizia de a face din această pasiune o profesie s-a conturat în timpul celor peste 230 de misiuni la care  a participat în calitate de voluntar SMURD. De altfel, Ziua Internațională a Voluntariatului l-a găsit pe Cătălin acolo unde se simte cel mai bine: în ambulanță, pe teren, ajutând oameni. Din fericire, cazurile de astăzi au fost ușoare. Au fost pacienți pe care după ce i-a predat în siguranță medicilor de la spital știe sigur că i-a putut ajuta și că, în curând, vor fi alături de cei dragi.

Cele mai grele zile pentru Cătălin sunt acelea în care pacienții săi sunt copii sau accidentele cu victime multiple și când trebuie să ia decizii contra cronometru pentru a salva vieți.

Cu precizie și fără să se lase copleșit de emoția momentului, tânărul a reușit, până acum, să-și ducă la capăt fiecare misiune la care a participat. Mai mult, în urmă cu un an în urmă a fost admirat de o țară întreagă după ce a salvat de la moarte o bătrână în stop cardio-respirator, căzută pe stradă, iar fapta sa a fost felicitată public de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.Detalii aici.

De atunci, Cătălin a continuat să ajute și să-și croiască viitorul. În vara anului 2023 a terminat liceu și acum se pregătește pentru a da examen la Facultatea de Medicină de la București.

Cătălin Gabriel Vlad este din Buzău și mai are un frate, inginer.