Actualitate SĂNĂTATE

Situație complicată la Spitalul Județean. Probleme la Cardiologie

Criza de medici specialiști cu care se confruntă Spitalul Județean Buzău generează situații critice. Secția Cardiologie, una dintre cele mai importante secții ale spitalului, a ajuns la un pas de blocaj după ce ambii medici specialiști care profesează aici amenință cu demisia. Conducerea spitalului și cea a Consiliului Județean caută soluții pentru a aduce cât mai repede specialiști la Buzău, astfel încât problema să fie rezolvată.

În prezent, la Cardiologie profesează doar doi medici specialiști. În ciuda numeroaselor concursuri și încercări de a aduce noi specialiști în spital, criza nu s-a rezolvat. În plus, recent, ambii medici cardiologi au anunțat conducerea spitalului că intenționează să plece de la Buzău, acuzând volumul foarte mare de muncă și responsabilitatea imensă. Au urmat discuții între conducerea unității spitalicești, președintele Consiliului Județean și cei doi medici. Criza ar fi fost depășită momentan, spune președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, întrucât  cei doi cardiologi ar fi fost convinși să rămână la Buzău cel puțin până la 1 octombrie.

“La sfârșitul săptămânii trecute am avut discuții cu cei doi medici cardiologi. Le mulțumesc pentru înțelegerea de care au dat dovadă, bineînțeles promițându-le că atât eu, cât și managementul Spitalului Județean de Urgență vom face toate demersurile necesare ca în cel mai scurt timp posibil să mai aducem cel puțin 2 medici. Le-am cerut eu un time-out până la 1 octombrie. Le dau perfectă dreptate. Este foarte greu în doi să poți să acoperi tot volumul de muncă de la nivelul Spitalului Județean.”

Până în octombrie, însă, autoritățile județene și managementul spitalului au o misiune destul de dificilă: să găsească medici cardiologi dispuși să profeseze la Buzău. Misiunea este dificilă ținând cont de deficitul de medici specialiști care se înregistrează în toată țara.

“Încercăm să facem demersuri să aducem medici. Am stat de vorbă și cu doamna dr. Negoiță, doamna care a ieșit la pensie, și mi-a promis că o să vină să ne dea o mână de ajutor. Mai suntem în discuții și cu un alt medic cardiolog de la București.  Eu sper că se rezolvă problema dar asta e o rezolvare punctuală. Deficitul de medici cardiologi este mare. Ca secția să funcționeze la parametri normali, ar fi nevoie de cel puțin 5-6 medici specialiști.”  

Soluția de avarie ar fi internarea bolnavilor cu forme grave de boală la ATI și chiar transferul acestora la spitale din regiune, precum cel din Ploiești, Focșani sau București. S-ar fi și purtat discuții cu reprezentanții spitalelor din jurul Buzăului în acest sens.

Criza de medici la Spitalul Județean Buzău, atât cardiologi, cât și de altă specialitate, persistă de ceva vreme. Posturile vacante au fost scoase periodic la concurs, însă candidații au putut fi numărați pe degetele de la o mână. Conducerea spitalului a mers la diverse târguri și le-a prezentat tinerilor medici toate facilitățile de care au parte la Buzău, însă fără succes. Soluția ar fi, spune Petre Emanoil Neagu, o schimbare legislativă.

“În ultima perioadă am tot făcut demersuri pentru a aduce medici specialiști la Buzău. Să recunoaștem, mulți se îndreaptă spre mediul privat. În plus, s-a luat legătura cu ministrul Sănătății, am programat o întâlnire între managerul spitalului cu ministrul Sănătății, degeaba, ministerul nu poate să oblige medicii. Dacă nu se va lua hotărârea ca după ce termini rezidențiatul, 2-3 ani să lucrezi acolo unde ești repartizat, măcar 2-3 ani, n-o să rezolvăm niciodată problema.”

La Cardiologie situația s-a agravat în ultimul an. În timp ce numărul medicilor a scăzut, după doi ani de pandemie a crescut foarte mult numărul pacienților iar afecțiunile s-au agravat. În primăvara acestui an, directorul medical al spitalului, dr. Ștefania Manolescu, atrăgea atenția, la Focus Tv, că la Cardiologia situația este critică. S-a ajuns să se întocmească liste lungi de așteptare.

„De oameni avem nevoie cam pe toate specializările, să spunem că schemele complete ar fi pe Ortopedie, Chirurgie, Ginecologie. Deficitul major este pe Cardiologie. Și, deși Spitalul Județean are în dotare un echipament, un angiograf care este utilizat pentru patologia coronariană, cerebrovasculară și alte afecțiuni arteriale, acesta este folosit, în momentul de față, de un singur medic, noi având doar doi medici care lucrează pe secția de Cardiologie. Probabil că, nu știu, cei din afara județului nu cunosc aceste aspecte și se sperie, oarecum, de o venire la Buzău. Am avea nevoie undeva la 5-6 medici ca să putem și noi funcționa normal”, declara în aprilie 2022 dr. Ștefania Manolescu, directorul medical al Spitalului Județean Buzău.

Detalii despre criza de cardiologi, AICI.