Actualitate Agricultura acum

Situație disperată la DSVSA: ”Apar focare de pestă porcină aproape zilnic!” Prefectul a convocat ședință cu toți primarii

Pesta porcină s-a extins în aproape toată zona de câmpie a județului Buzău, iar medicii veterinari au ajuns în imposibilitatea de controla răspândirea virusului. ”Apar focare aproape zilnic!” Este semnalul  de alarmă tras astăzi, 24 august, de reprezentanții DSVSA prezenți la întâlnirea convocată de prefectul Silviu Iordache cu toți primarii din județ. Dacă cei din urmă nu au avut nimic de spus cu privire la situația creată de răspândirea pestei porcine, atât prefectul cât și medicul Ciprian Botezatu au ridicat, pe rând, toate problemele create de acest virus. ”Sunt 24 de focare active, dar în spatele fiecărui focar se ascund alte 20-30 de exploatații afectate” spune medicul veterinar și a explicat că s-a ajuns aici din cauza dezinteresului din partea cetățenilor care cresc animale în gospodărie. Silviu Iordache a vorbit despre faptul că oamenii au început să arunce porcii morți sau resturile din animalele bolnave peste tot, în extravilanul localităților, ceea ce reprezintă un focar de infecție dar și o sursă sigură de răspândirea virusului.

Buzăul a ajuns să numere 27 de focare, dintre care 3 sunt suspiciuni. Cele mai multe sunt în zona de câmpie unde de altfel sunt înregistrate zilnic situații noi de boală.

”Înregistrăm o explozie a focarelor de pestă porcină africană. Avem 27 de situații de boală, dintre care 3 reprezintă suspiciuni. În spatele acestor focare active sunt zeci sau poate chiar sute  de exploatații de contact care nu apar în aceste statistici. Din anchetele epidemiologice, în spatele unui focar au fost identificate uneori 20-30 de exploatații de contact”, a spus Ciprian Botezatu, director adjunct DSVSA Buzău.

Medicii veterinari spun că s-a ajuns la o situație aproape imposibil de controlat, iar dezinteresul pe care l-au întâlnit la gospodarii care cresc porci pentru consumul propriu face ca stoparea răspândirii virusului să fie extrem de dificilă.

” Cele mai multe foare sunt în zona de câmp a județului. Apar focare aproape în fiecare zi. Din punctul meu de vedere, faptul că apar focare în aceleași zone deși cetățenii au fost informați,mergându-se chiar din poartă în poartă, există un dezinters din partea cetățenilor de rând în a gestiona evoșuția acestei boli. Pornind de la ideea că netransmițându-se la om pentru ei reprezintă un interes mai mic. Ajungem acum să fim anunțați chiar și după 2-3 săptămână după primele suspiciuni. Ni se pun la dispoziție doar porcii care nu îndeplinesc condițiile pentru sacrificare în interes familial. Nu mai găsim decât scroafe abia fătate, porci foarte mici. Restul animalelor, deși aveau semne de boală, au fost sacrificate până la sosirea noastră”, anunță medicii veterinari.

Activitatea de comerț extrem de intensă în aceste zone de câmpie poate determina o sursă de răspândire a virusului în cazul în care nu sunt respectate toate măsurile de prevenție, avertizează medicii veterinari care au costatat că cele mai multe focare sunt acolo unde există circulație intensă.

” În general activitățile de transport, comerț, circulația necontrolată determină ca acest virus să fie diseminat la distanțe mari. Există o legătură între zona de câmpie, unde înregistrăm o expansiune a virusului pestei porcine, cu activitățile care se desfoșară aici, cu legumicutura foarte intensă, cu nevoia oamenilor de a-și valorifa producția” , avertizează Botezatu.

Un alt aspect extreme de grav, descoperit recent de medicii veterinari, îl reprezintă faptul că oamenii au început să arunce animalele moarte sau resturi după sacrificarea porcilor bolnavi în extravilanul localităților. Acolo sunt adevărate focare de infecție de unde virusul se poate răspândi cu repreziciune peste tot. De altfel, pentru a fi și mai convingători, medicii au filmat toate situațiile întâlnite, iar astăzi, prefectul Silviu Iordache le-a făcut publice . Un exemplu a fost situația întâlnită în apropierea gropii de gunoi din Smeeni unde au fost descoperite resturi de animale moarte.

” Am întâlnit situații cu mulți câini comunitari care au fost surprinși cu părți componente de la cadavrele provenite de la porcii domestici”, a spus Botezatu.

 ”Fie sunt porci întregi abandonați, fie sunt resturi. Imaginați-vă ce se întâmplă în zonele unde avem câini comunitari care iau bucăți din porc și le plimbă prin tot satul”, a subliniat prefectul Silviu Iordache.

Primarii au fost înștiințați cu privire la toate aceste situații și cauze care fac ca pesta porcină să cuprindă cât mai multe localități și li s-a transmis ce au de făcut pe viitor pentru a contribui la stoparea răspândirii virusului.

” Ar trebui să anunțați cât mai rapid cazurile de îmbolnăvire atunci când ele există pentru că în situația asta timpul rapid de acțiune este critic în gestionarea răspândirii virusului.  Încercați să informați mai bine cetățenii cu privire la riscurile la care se expun când nu transmit la timp faptul că au o suspiciune de îmbolnăvirie și pe cât posibil limitați comerțul cu porci și carne de porc. Aveți nevoie să constituiți echipe de intervenție pentru realizarea operațiunilor de îngropare sau pentru transportul animalelor moarte și să asigurați utilaje cu care să fie transportate animalele și să definiți o suprafață de teren unde să fie îngropate pentru că la nivel de județ nu avem un incinerator potrivit în care să putem incinera numărul mare de animale”, a transmis Silviu Iordache primarilor din tot județul.

Un avertisment a fost dat și de reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție care de acum înainte trebui să informeze zilnic Prefectura Buzău cu privire la sancțiunile date celor care încalcă măsurile privind răspândirea virusului pestei porcine africane.

”Ar fi necesar ca populația din zona unde sunt aceste focare să cunoască aceste măsuri de prevenție stabilite de DSVSA și să le pună în practică pentru a nu fi în postura de a fi cercetați penal pentru o faptă de răspândire a unei boli despre care li s-a adus la cunoștință”, au spus , la rândul lor, reprezentanții IPJ Buzău.