Actualitate

Slujitor al versului, Dumitru Ion Dincă, în galeria scriitorilor români contemporani promovați în limba lui Goethe

Singurul scriitor buzoian contemporan care a fost decorat de președintele României, poetul și prozatorul Dumitru Ion Dincă, își consolidează notorietatea printr-o apariție inedită. Este singurul buzoian menționat în Antologia liricii românești de la Ienăchiță Văcărescu până în zilele de azi, volumul V, în limba germană. CV-ul scriitorului buzoian și câteva dintre poeziile sale sunt prezente în lucrarea apărută la o prestigioasă editură care promovează, în țările de limbă germană, autori români.

”Onorat să figurez alături de Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Mircea Dinescu și toate numele de poeți importanți din literatura română.” este mesajul poetului contemporan buzoian.
Autor a 15 volume de poezie și alte 35 de cărți de proză, trei lucrări de investigații literare și o Istorie a literaturii buzoiene contemoprane, Dumitru Ion Dincă este singurul scriitor buzoian decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, distincție acordată anul trecut. Este cetățean de onoare al orașului Buzău, dar și al județului.

Lucrările sale sunt prezente, peste hotare, fiind tradus în Germania la editura Dionysos, în Franța de către Marlene Scrib, grupaje de poeme apărând-i de-a lungul timpului în reviste literare din Italia, Spania Franța, Belgia, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Canada.

”Iarăși aud cum ajung ologii în pintenul dealului

orbi de atâta mers visează la caracterul muntelui

nu le mai ajunge dealul au trecut linia de plutire

să nu le-o ia alții ᾿nainte se strigă pre limba lor”

fragment din poezia ” ÎN ÎMPĂRĂŢIA OLOGILOR” de Dumitru Ion Dincă