Spații funcționale educative pentru creșe și grădinițe. Asta urmărește un proiect de investiții a cărui valoare ajunge la jumătate de milion de lei aprobat în ultima ședință a Consiliului Local. Practic, este vorba despre amenajarea spațiilor exterioare din trei grădinițe din municipiul Buzău astfel încât acestea copiilor mai multe posibilități de petrecerea orelor într-un mod creativ și educativ.
”Spațiul din aceste unități care oferă servicii de educație trebuie să fie amenajat primitor și atractiv și să contribuie la crearea unui climat educațional favorabil și să permită modularea, după necesitățile grupei”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat în Consiliul Local.
Investiția se ridică la circa 500.000 de lei, iar cu acești bani vor fi create spații exterioare multifuncționale educative pentru Grădinița cu Program Prelungit și Cămin nr. 7, din Cart. Micro 14, Municipiul Buzău, județul Buzău; Grădinița cu Program Prelungit și Cămin nr. 9, str. Vulturului, nr. 24, municipiul Buzău, județul Buzău” și Grădinița cu program normal nr. 18, din str. Academiei, nr. 1, cartier Broșteni, Municipiul Buzău
Practic, aplicarea acestui proiect a venit dintr-o necesitate care poate fi observată cu ochiul liber și care de altfel a fost subliniată și în expunerea de motive a proiectului.
”În prezent, spatiile exterioare (spatiile verzi, spațiile de joaca, aleile) sunt în mare parte neamenajate, fără a avea o funcțiune care ar putea fi folosită în scopuri educative, formaționale, sportive de către copii (…)Prin acest proiect ”s-a urmărit o formă de amenajare care imită pe cat posibil un cadru natural, cu o dezvoltare organică, completat de câteva zone de joaca și dotări, conforme cu normativele în vigoare, ce aduc confort și siguranță în exploatare””, se arată în proiect.
Ce presupune acest proiect
Potrivit studiului de fezabilitate întocmit s-a decis ca în aceste spații să cuprindă mai multe zone în care cei mici să poată desfășura diferite activități, după cum urmează:

- Spațiu acoperit –multifuncțional: Construcție structură ușoară placa suport pardoseala – beton armat, stalpi și grinzi lemn, cu prinderi metalice ce deservește multiple funcțiuni: chicinetă, mese activități, bibliotecă minimală, depozitare , zona proiectii “smart technology”
- Amenajare zona de mese cu activități exterioare: mese din lemn sau metalice care pot fi mutate ușor /aranjate în funcție de activitatea desfasurată (pictură, modelare, etc.)
- Alei/trasee tip circuit: amenajare trasee asflatate, pavaj (chiar și verde) sau marcaje cu jaloane/pietre/borduri/marcaje vopsite/etc. ce pot imita “circuite de străzi” sau trasee cu obstacole pentru activități fizice/sport.
- Zona apă: amenajarea unei zone cu elemente de apa: iaz mic, fântână, apă curgătoare .Toate vor avea o adâncime minimala
- Zona nisip: amenajarea unei zone cu elemente de pământ: groapa de nisip delimitata perimetral de lemn sau pietre
- Zona grup din buturugi: buturugi sau elemente din lemn aranjate în formă de cerc pentru activități de grup ce dezvoltă lucru în echipa, exerciții de comunicare, etc. Poate fi amenajat un mic amfiteatru cu scena pentru activitati tip teatru/serbari/prezentari pentru copii si parinti
- Spațiu joacă leagăne și tobogane: un spațiu de joacă clasic alcătuit din elemente simple geometrice (lemn sau metal) pentru gradinițele care nu au astfel de spații. El va fi minimal, în linii simple, cu accente de culori și doar cu câteva leagane și 1-2 tobogane. Scopul principal fiind amenajarea celorlalte zone care stimulează lucrul în echipa, comunicarea, dezvoltarea de aptitudini creative/educative.
- Zona trepte/cățărare: elemente din lemn și/sau piatră ce vor fi dispuse în trepte pentru a stimula activități fizice. Ele vor avea o înălțime sigura/minimală și vor fi dispuse la distanțe mici pentru a evita accidentarile.
Adaugă comentarii