Actualitate

Specialiștii ABA Buzău-Ialomița au rezultatele probelor prelevate din Călmățui. Ce a provocat moartea peștilor

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița au analizat probele prelevate în week-end din apele râului Călmățui, acolo unde au fost descoperiți mai mulți pești morți. Analizele de laborator au exclus poluarea drept cauză a acestui fenomen. S-a dovedit că de fapt lipsa oxigenului din apă a dus la moartea peștilor.

“Rezultatele probelor de apă analizate indică faptul că râul Călmățui se situează la valori comparabile cu cele normale. Astfel, se infirmă ipoteza unei poluări accidentale, provocate de evacuări de ape uzate provenite din activitățile umane sau alte tipuri de activități, cum ar fi: zootehnie, industrie, etc. Scăderea nivelului râului Călmățui, coroborată cu temperaturile foarte ridicate, au condus la scăderea oxigenului din apă și la mortalitate piscicolă în special în zonele cu băltiri laterale cursului de apă, rezultate în urma viiturii de săptamâna trecută”, anunță Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița.

Alarma s-a dat în week-end, când în apele Călmățuiului au fost descoperiți mai mulți pești morți.

“În ziua de sâmbătă, 25 iunie, în urma unei sesizări primite de la Primăria comunei Luciu, confirmate și de către angajați ai ABA Buzău-Ialomița, echipele Inspecției Bazinale de Apă și cele ale Laboratorului de Calitate a Apelor s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apa din raul Călmățui, din trei puncte ( Pod rutier 203I Caragele Comuna Luciu, Pod Oate Luciu, Pod Moara Sos. 203 E Rusetu). Duminica 26 iunie s-au prelevat probe din alte doua puncte ( Ciresu și Zavoaia) de către echipe ale Laboratorului de Calitate a Apelor al SGA Brăila.”

Detalii despre acest subiect și AICI.