Actualitate

SPECIALIȘTII STRĂINI ATRAG ATENȚIA ASUPRA RISCULUI SECĂRII UNUI RÂU RAR. Situația de la Buzău, prezentată într-un ghid internațional pentru conservarea naturii

România apare ca exemplu negativ într-un ghid international de protejare a mediului, publicat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Specialiștii internaționali dau exemple din toată lumea ale unor proiecte care ar putea afecta grav mediul înconjurător. Pe listă apare și România cu un baraj al Hidroelectrica de pe râul Bâsca Mare.

Potrivit ecologiștilor, proiectul care vizează amenajarea unor microhidrocentrale ar genera secarea râului Basca Mare, o apă curgătoare de o frumusețe rară, care adăpostește, printre altele, 10 specii de pești, urmând a fi afectată și vidra dar și o specie de gândac de apă pe cale de dispariție în România. În plus, Bâsca Mare este și singurul râu al sitului Natura 2000 Penteleu, ecologiștii condamnând proiectul  Hidroelectrica.

În ghidul international, sunt prezentate imagini cu șantierul barajului Hidroelectrica, chiar la început pe pagina a doua:

 ”Doar o treime din  râurile lumii mai curg liber. Barajele reprezintă principalul obstacol pentru conectivitatea apelor dulci. Aici, un baraj este în construcție pe emblematicul râu Bâsca Mare, România, situat în inima ecoregiunii carpatice a Europei.”

Situația râului Bâsca Mare se află pe masa judecătorilor, după ce ecologiștii s-au adresat instanței, condamnând proiectul care ar urma, spun ei, să distrugă flora și fauna zonei.