Actualitate

Starea Civilă se mută în casă nouă. Unde și ce sumă scoate din bugetul local relocarea acestui serviciu

Serviciul de Stare Civilă din municipiul Buzău se va muta în casă nouă. Autoritățile locale vor să mute activitatea Stării Civile pentru a lăsa liber imobilul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu unde ar urma să funcționeze un dispecerat ce va lua ființă odată cu implementarea sistemului inteligent de management al traficului. Pentru a permite amenajarea dispeceratului în această locație, Starea Civilă va fi mutată în fostul sediu al Companiei de Apă, de pe Bulevardul Unirii. Imobilul respectiv trebuie, însă, compartimentat și reabilitat.

Un proiect de hotărâre cu privire la  modernizarea imobilului s-a aflat joi, 19 august, pe masa aleșilor locali municipali. Potrivit proiectului, lucrările care presupun amenajarea sediului Stării Civile dar și amenajarea a 6 locuințe sociale cu câte 2 și 4 camere, ar costa 3,6 milioane de lei. Un preț mult prea mare, spune consilierul local municipal USR- PLUS, Irinel Cîrstea, care consideră că investiția într-un spațiu nou ar fi fost mult mai oportună.

“După ce ați retras acest proiect acum câteva luni de zile, văd că ați revenit, puțin îmbunătățit, cu o sumă mai mică ce-i drept, dar cu o poveste frumoasă. Vreți să mutați Starea Civilă în fostele sedii ale Companiei de Apă, cu un cost de 427 000 de euro doar renovarea, iar, în total, preț achiziții și pentru renovare pentru sediul Stării Civile, 735 000 de euro. Cu această suma puteați oriunde construi un sediu nou foarte decent, având în vedere că acolo nu este loc de parcare pentru o bicicletă, dar pentru desfășurarea unei astfel de activități…Vă rog să vă gândiți, să retrageți din nou acest proiect și să reveniți din nou cu el într-o formă mult mai agreabilă”.

La rândul său, consilierul PNL, Florin Sangiu, a intervenit și a arătat că deși fostul sediu al Companiei de Apă cumpărat de Primărie trebuie reabilitat, fără doar și poate, pentru a putea deveni funcțional, costul pe care îl presupune relocarea Stării Civile este extrem de ridicat.

„Suntem de acord cu renovarea și reamenajarea acestui imobil, dar considerăm că prețurile sunt foarte mari. Ieri, la comisie, ni s-a argumentat că prețul per metru pătrat, inclusiv cel al achiziției, ajunge undeva la 1050 euro și că pe Olx prețurile apartamentelor ar fi cam la aceeași sumă. Dar, noi nu trebuie să ne raportăm la prețul cu care se vând apartamentele în zonă, ci trebuie să ne raportăm la prețul de construcție per metru pătrat. Deci, rugămintea ar fi să recalculați și să găsiți un preț mai bun pentru reamenajarea acestui imobil.”

Răspunsul a venit de la primarul Constantin Toma. Edilul Buzăului a explicat că proiectul nu mai poate fi amânat întrucât este nevoie de eliberarea imobilului din centrul orașului în care funcționează în prezent Starea Civilă pentru implementarea sistemului inteligent de management al traficului.

„Actualul sediu al Stării Civile este alocat pe un proiect european, este vorba despre managementul inteligent al traficului din municipiul Buzău, este un proiect care va ajuta extraordinar de mult la fluidizarea traficului, cu supraveghere permanentă a intersecțiilor, cu tot felul de măsuri luate. Acest spațiu este proprietate a municipiului Buzău și vom face această amenajare acolo. Bineînțeles, în fața acestor spații, acolo unde a fost Compania de Apă, vor fi exact cum erau și la Compania de Apă, vor fi locuri de parcare pentru oamenii care vor veni la Starea Civilă. Vom avea și piste de biciclete pe Unirii până la sfârșitul anului viitor, deci va fi numai de bine.  Și, vom avea inclusiv în imediata apropiere o parcare subterană de peste 500 de locuri, de 3 etaje”.

De asemenea, a declarat edilul șef, este nevoie urgentă și de amenajarea unor locuințe sociale care să fie puse la dispoziția buzoienilor aflați în situații critice, mai ales că Buzăul suferă la acest capitol.

În final, după toate discuțiile, proiectul privind recompartimentarea și modernizarea imobilului de pe Bulevardul Unirii, unde să fie mutată Starea Civilă, a fost adoptat în forma propusă, cu 15 voturi pentru, 4 abțineri și 3 voturi împotrivă.

Etichete