Actualitate

Sună mobilizarea pentru rezerviști! Cum și când se va întâmpla asta

foto: Digi24

Cadrele militare în rezervă sau polițiștii care au ieșit la pensie ar putea fi rechemați în activitate. Este ceea ce a decis Guvernul, având în vedere că se așteaptă ca un număr tot mai mare de refugiați ucraineni să ajungă în țara noastră. Rechemarea rezerviștilor are ca scop  tocmai gestionarea fluxului de refugiați, atât din punctele de trecere a frontierei, cât și din centrele județene pentru preluarea acestora.

”Pentru gestionarea fluxului tot mai ridicat de la punctele de trecere a frontierei, Ministerul Afacerilor Interne va putea, ca urmare a măsurilor aprobate de Guvern, să recheme în activitate și, la nevoie, să reîncadreze fără concurs pe o perioadă de un an, cadre militare sau polițiști care au trecut în rezervă ori le-au încetat raporturile de serviciu, precum și alte categorii de personal”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Declarația acestuia a venit la finalul ședinței de Guvern în care a fost adoptată o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară. Prevederea respectivă se regăsește în textul actului normativ:

”Pentru asigurarea infrastructurii administrative și a resursei umane necesare gestionării afluxului masiv de persoane din Ucraina, se instituie posibilitatea acoperirii necesarului de personal până la încetarea situației, dar nu mai mult de 3 ani, astfel:
·MAI va putea rechema în activitate/reîncadra, fără concurs, pe durată determinată de un an, cadre militare/polițiști care au trecut în rezervă/le-au încetat raporturile de serviciu, cu acordul acestora;
·MAI va putea angaja personal fără concurs, pentru activităţi specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică, pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 90 de zile de la data încetării conflictului armat din Ucraina”, se arată în documentul adoptat de Guvern.

Decizia este salutată de sindicaliștii din poliție, care spun că mobilizarea rezerviștilor pentru gestionarea situației de la graniță va fi de un real ajutor. În contextul în care numeroase cadre militare sunt mobilizate în prezent la graniță, iar asta presupune o descoperire la nivel instituțional, decizia nu poate fi decât binevenită.

”Nu este o idee rea, în condițiile în care eu știu foarte bine ce se întâmplă acum la granițele cu Ucraina și cu Republica Moldova. Au venit foarte mulți refugiați din Ucraina și vă spun că este foarte greu, avem foarte mulți colegi detașați în zonele acelea. Iar în condițiile în care deficitul (de personal – N.R.) va fi de peste 25%, nu este o idee rea. Chiar sunt foarte mulți colegi care vor să dea o mână de ajutor în acest context. Nu mai zicem de, Doamne ferește, escaladarea acestui război, că va fi și mai greu”, a declarat, pentru Șansa News, liderul sindicaliștilor din poliția Buzău, Vasile Biță.