Actualitate SĂNĂTATE

Sute de buzoieni cu semne de COVID cer să fie testați la domiciliu de Ambulanță. E incredibil la cât au ajuns timpii de așteptare

4-5 zile. Atât a ajuns să fie timpul de așteptare pentru efectuarea unui test rapid antigen la domiciliu de către un echipaj de la Salvare. În unele cazuri, poate fi însă prea târziu. Acolo unde coronavirusul face prăpăd, oamenii nu mai au acest răgaz.

La acești timpi de așteptare s-a ajuns pentru că salvările sunt blocate cu pacienți în curtea Spitalului Județean Buzău. Echipajele medicale rămân lângă bolnavii care nu au încă un loc în spital până sunt internați. Sunt joi 10 salvări blocate cu bolnavi Covid  în curtea spitalului. Echipajele medicale supraveghează pacienții, le administrează  tratamentul, îi duc la computerul tomograf ori la analize.

„Vă spun situația pe care o avem în momentul de față. Avem în Spitalul Județean blocate 10 ambulanțe, cu pacienți care au între 5 și 14 ore de așteptare acolo, pacienți pe care așteptăm să îi preia. Situația este aceeași în fiecare zi, am avut până la 17 ambulanțe blocate, iar timpii de așteptare au ajuns și până la 48 de ore,”a declarat joi as.Rodica Corneci de la SAJ Buzău.

In condițiile în care jumătate dintre salvările pe care le are Buzăul sunt blocate în curtea spitalului, e clar că timpii de așteptare pentru cei care au solicitat la Ambulanță efectuarea la domiciliu a unui test rapide e foarte mare. S-a ajuns ca buzoienii să fie înscriși pe liste și să aștepte pana la 4-5 zile  pana când un echipaj de la SAJ le bate la ușă si-i testează.

„Apeluri sunt foarte multe, dar predomină cele pentru teste. Avem peste 200 de persoane care așteaptă să fie testate, la care nu reușim să ajungem din cauza faptului că ambulanțele sunt blocate.”, a declarat Rodica Corneci, asistent șef la Serviciul Județean de Ambulanță Buzau.

Din păcate însă, nu toți bolnavii pot aștepta 4-5 zile pentru a fi testați. În unele cazuri, acesti timpi de așteptare scurși fără tratament adecvat  pot face diferența între viață și moarte. De aceea, medicii fac apel ca cei cu simptome de boală și mai ales cei care observă că starea li se deteriorează să se prezinte la spital cât de repede posibil.