Actualitate

Tabăra de Sculptură de la Măgura se schimbă la față. Iluminatul ecologic și codurile QR, printre noutăți

Sursă foto: RomâniaMama

Nu mai puțin de 256 de lucrări de sculptură, realizate de mari artiști plastici români în perioada 1970-1985, amplasate în mijlocul naturii – pe o pajiște la nici 30 de kilometri de orașul Buzău, pot fi admirate la Tabăra de Sculptură de la Măgura.

Anul 2022 se dorește a fi Anul Măgura, punctul final al proiectului de revalorificare muzeală început încă din 2018. Muzeul Județean Buzău și-a propus, printr-o serie de activități tematice, să pună în valoare tabăra.

Lucrările începute încă din 2018 au stagnat în anul 2020 din cauza pandemiei. Însă 2022 vine cu un aer nou pentru turiștii care doresc să viziteze tabăra, dar și pentru iubitorii de artă. Până la sfârșitul anului vor avea loc o serie de acțiuni, care să facă tabăra mai atractivă: reînnoirea panourilor, reamenajarea drumului către poienițe, unde se regăsesc lucrări din edițiile anterioare, precum și instalarea de panouri fotovoltaice și altele.

Sursă foto: Facebook Daniel Costache

„Pentru anul 2022, s-a prevăzut și s-a și realizat acțiunea de igienizare generală a întregii suprafețe ocupate de lucrări. În lucru, acum, sunt: dotarea cu un sistem de iluminat ecologic, iluminat verde. A fost refăcut, deși intervențiile pe el nu mai fuseseră din 1983, drumul de acces către edițiile mai îndepărtate de șosea. Totodată, au fost continuate lucrările de înlocuire a coșurilor de gunoi, iar acum avem în lucru reînnoirea panotajului, acolo unde nu s-a putut face în 2019. A fost reabilitată scena, pentru că interiorul ediției din 74 este o scenă, acolo unde avea loc ceremonia de donare a lucrărilor către autoritățile județene, în perioada când tabăra funcționa. Tabăra urmează să aibă coduri QR pentru fiecare lucrare, acest lucru urmează să fie pus în scenă. Totodată a fost făcut pentru prima dată în istoria acestei tabere, contract de ridicare a deșeurilor menajere. Urmează să fie montate toalete, platforme pentru gunoi și cabine de pază”, a declarat, pentru Șansa News, Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.