Actualitate

Tăierea subvențiilor APIA i-a mai potolit! Mai puține incendii de vegetație uscată, după aplicarea sancțiunilor

FOTO ARHIVA
FOTO ARHIVA

După ce anul trecut Buzăul a înregistrat un număr record de incendii de vegetație uscată, soldat cu pagube uriașe și chiar cu victime omenești, anul acesta s-a înregistrat o scădere în intensitate a acestui fenomen. Explicația este că proprietarii terenurilor pe care s-au înregistrat incendii au simțit pe propria piele consecințele faptelor lor, rămânând fără subvențiile acordate de APIA.

Acest fapt a fost evidențiat de prefectul Daniel Țiclea într-o întâlnire cu fermierii din zona Beceni, la care au fost invitați mai mulți responsabili din domeniu. Agricultorilor li s-a atras atenția cu privire la riscurile reprezentate de incendierile necontrolate. Prefectul județului a fost ferm: dacă tăierea subvențiilor e soluția, în continuare se va proceda la fel.

”În sfârșit, fenomenul arderilor necontrolate de vegetație uscată pare a scădea în intensitate. Constatăm o reducere a incendiilor de terenuri, cel puțin pe zona Beceni, ceea ce înseamnă că, în sfârșit, conștientizăm câte resurse se irosesc pentru stingerea dealurilor incendiate de către persoane inconștiente. A.P.I.A. a aplicat, anul trecut, sancțiuni la subvențiile acordate fermierilor ale căror terenuri au fost incendiate fără știrea autorităților, iar dacă această măsură este calea spre reducerea numărului de incendii, se va continua și pe această linie. Incendierea necontrolată a câmpurilor și a dealurilor trebuie să înceteze.Trebuie să reducem fenomenul cât mai mult posibil, pentru că nu face altceva decât să consume resurse”, a declarat prefectul Daniel Țiclea.

De altfel, un mesaj similar a avut și primarul liberal al comunei Beceni, Adrian Burlacu, care a făcut apel la populație să înțeleagă riscurile.

”E timpul ca fenomenul arderilor necontrolate de vegetație uscată să înceteze! NU trebuie să ne mai fie teamă că, din cauza unor indivizi inconștienți care-și incendiază terenurile, necontrolat, pentru a le curăța de resturi, ne putem trezi cu focul în vatra satului. Știm cu toții că, nu demult,  astfel de situații au fost la un pas să se întâmple. Cu toții, umăr la umăr, am  luptat cu flăcările puse de răufăcători, pentru că riscam ca focul să ajungă la gospodării, să înghită bunuri, să amenințe vieți.(…) Măcar în al 12-lea ceas trebuie să înțelegem că nu trebuie să ne punem cu focul iar o acțiune făcută fără cap, fără înștiințarea autorităților, poate genera dezastre. Consider că întâlnirea de astăzi poate fi momentul zero în  conștientizarea  riscurilor care apar în cazul incendiilor necontrolate de vegetație uscată”, a spus primarul comunei Beceni, Adrian Burlacu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian