Actualitate

TALCIOCUL RĂMÂNE ÎNCHIS! Explicațiile prefectului

Talciocul rămâne închis chiar dacă municipiul Buzău a scăpat de restricțiile scenariului roșu impuse de numărul mare de infectări cu noul coronavirus. Prefectul Silviu Iordache a explicat încă de la începutul săptămânii, în emisiunea Focus News, că în ciuda trecerii municipiului în scenariul galben talciocul nu va putea funcționa asigurându-se acolo toate măsurile impuse de pandemie. Așa cum a anunțat încă de luni, șeful de la Casa Albă a mai purtat și în ultimele zile discuții cu principalii factori de decizie implicați însă a rămas ferm în decizia deja anunțată la Focus TV.

Talciocul a cărui activitate a fost suspendată după ce mii de oameni s-au îmbulzit pentru a avea acces în interior rămâne închis chiar dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus a scăzut în ultimele 14 zile, iar municipiul are o rată de incidență sub pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Decizia a fost anunțată de Silviu Iordache, prefectul Buzăului.

”La talcioc avem o problemă pentru că talciocul este interzis și în scenariul galben. Nu s-a mai deschis pentru că nu se puteau asigura măsurile de siguranță cerute de pandemie. Nu se putea asigura măsura de distanțare fizică, nu se putea asigura numărul limitat în interiorul târgului, efectiv nu se puteau crea condiții. Pe de altă parte, avem o trecere artificială din talcioc în piață volantă. El nu este o piață volantă. O piață volantă este o piață în care agenții economici și producători de bunuri sau mărfuri își vând mărfurile, produse noi. Talciocul este un târg unde oamenii își vând bunurile personale. În acest moment, talciocul este o amestecătură de comercianți și oameni care își vând bunuri personale, în cea mai mare parte. Deci este un talcioc, chiar dacă îl numim piață volantă și nu cred că va putea funcționa. Deci va rămâne închis chiar dacă municipiul Buzău a ajuns în scenariul galben”, a explicat șeful de la Casa Albă.

De luni, de când a făcut acest anunț, prefectul a mai purtat discuții cu factorii de decizie implicați însă decizia a rămas neschimbată.

”Talciocul rămâne închis. Vom evalua situația după Sărbători”, a anunțat astăzi prefectul Buzăului.

Reamintim, duminică,4 aprilie, în prima zi în care talciocul din Buzău a fost redeschis după aproape 5 luni în care porțile au fost închise,  sute de persoane s-au îmbrâncit, încercând să intre în interiorul târgului. Mulți dintre buzoieni nu purtau mască, distanțarea fizică nu a putut fi respectată. Au fost însă și alte nereguli, pentru care polițiștii, inspectorii de sănătate publică dar și cei ai DSVSA au aplicat zeci de amenzi.