Actualitate

Temperaturi de 40 de grade, duminică, la Buzău! Meteorologii extind avertizarea cod portocaliu

Atmosfera se încinge la propriu în Buzău, care de azi se află sub avertizare cod galben de caniculă. E însă numai începutul, avertizează meteorologii, potrivit cărora duminică va fi și mai cald.

Temperaturile foarte mari azi și mâine partea de vest a țării, însă de duminică și sudul României se va afla sub cod portocaliu de caniculă.

Într-o o videoconferință cu prefecții pe tema măsurilor de intervenție pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a avertizat că în zonele aflate sub cod portocaliu, adică inclusiv în județul Buzău, în ziua de duminică, se vor atinge temperaturi de 38-40 de grade Celsius la umbră.

„Astăzi și mâine rămânem pe avertizare cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării, respectiv Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și vestul Maramureșului. Ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38-40 de grade. Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a țării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a țării maximele de asemenea vor fi cuprinse între 38-40 de grade”, a spus Elena Mateescu în videoconferință.

Disconfortul termic va fi accentuat, mai ales că temperaturi ridicate se vor înregistra și noaptea.

”Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, se arată în avertizarea ANM.

Temperaturi cu 1-2 grade mai scăzute se vor înregistra doar în zona de munte a județului Buzău, unde va fi cod galben. Duminică se anunță și vijelii, dar acestea vor fi înregistrate în jumătatea de nord a țării.

Autoritățile din județul Buzău s-au mobilizat încă de ieri și au fost dispuse mai multe măsuri, astfel încât populația să nu aibă de suferit din cauza caniculei. Printre altele, acestea se referă la asigurarea cantităților de apă potabilă și menajeră necesare populației și pentru adăparea animalelor din gospodării,  operaționalizarea punctelor de prim ajutor și a punctelor de distribuție a apei potabile, precum și creșterea numărului echipajelor de intervenție de la Ambulanță.

Detalii despre măsurile dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență găsiți AICI.