Actualitate

Testarea COVID-19 gratuită, doar un plan pe hârtie. Totuși, cea mai rapidă testare se face în farmacii, dar contra cost

Aproape doi ani de pandemie, peste 24.700 de buzoieni confirmați COVID-19 și niciun program de testare gratuită. Este situația din Buzău la începutul valului cinci, când, din nou, numărul cazurilor noi de infecție cu SARS-CoV-2 crește de la o zi la alta, în timp ce testarea populației a rămas la același nivel, aproape ca la începutul pandemiei. Pe scurt, cei care vor să afle dacă sunt infectați trebuie fie să meargă la o clinică privată, unde pot face contra cost un test rapid, fie, dacă sunt contacți direcți și intră în anchetele Direcției de Sănătate Publică, sunt testați de echipajul de la Ambulanță, în mod gratuit. În ambele situații , rezultatele sunt introduse în platforma CORONA-FORMS astfel că pot beneficia, ca urmare a testării, de un certificat verde.

Însă, cele mai multe persoane au ales să se testeze singure, acasă, cu teste cumpărate din farmacii. În această situație, rezultatul nu poate fi înregistrat în platformă și prin urmare nu va putea fi obținut certificatul verde. Testarea la domiciliu poate fi însă orientativă și rezultatul pozitiv trebuie raportat la DSP, iar persoana respectivă este obligată să se izoleze și să urmeze indicațiile medicilor epidemiologi de la DSP și mai apoi sfaturile medicului de familie. Totuși, cea mai rapidă cale de testare și în același timp de obținere a unui certificat verde este testarea în farmacii.

“Avantajul testării în farmacie: documentul pe care îl veți primi și faptul că rezultatul încărcat în CORONA FORM poate genera codul QR de care e nevoie în mai multe locații. Nu putem să obținem documentul făcând un test acasă. În plus, rezultatul la testele rapide cu recoltare nazală este foarte “dependent” de corectitudinea prelevării probelor. Personalul care efectuează aceste manevre a fost instruit de către noi, împreună cu Direcția de Sănătate Publică. Am făcut 3 runde de instruiri pentru a fi siguri că avem personal foarte bine instruit, care știe ce face”,a declarat la Focus Tv Răzvan Prisada, vicepreședinte Colegiul Național al Farmaciștilor.

Deocamdată, în tot județul sunt doar patru farmacii care pot face aceste testări, dintre care două sunt în municipiul Buzău și două în municipiul Râmnicu Sărat.

Potrivit unei informări venite de la Prefectura Buzău, în incinta celor patru farmacii se pot face teste rapide, de tip antigen.

Iată lista celor patru farmacii:

NR. CRT UNITATE SANITARĂ ADRESA
  MEDIMFARM TOPFARM 71 BUZĂU MUN.BUZĂU, STR.UNIRII, BL.13C-13D, JUDEȚUL BUZĂU
  MEDIMFARM TOPFARM 67 BUZĂU MUN.RM.SĂRAT, STR.VICTORIEI, BL.13C, JUDEȚUL BUZĂU
  MEDIMFARM TOPFARM 74 BUZĂU MUN.BUZĂU, STR.STADIONULUI, BL.20A, JUDEȚUL BUZĂU
  HELP NET FARMA MUN. RM.SĂRAT, STR.TOAMNEI, BLOC 21, JUDEȚUL BUZĂU

Însă, și acestea sunt contra cost.  De exemplu, la Medimfarm, un test costă între 29 și 55 de lei, prețul mai mic fiind suportat de persoanele considerate contacți direcți ai unor persoane infectate, elevi, gravide și pensionari, în timp ce restul categoriilor de persoane vor plăti suma mai mare. La Help Net Pharma, din Râmnicu Sărat, costul unui test rapid este de 25 de lei.

Avantajul este că rezultatele, indiferent dacă sunt pozitive sau negative, sunt raportate în aplicația CORONA-FORMS, pe baza căruia este generat certificatul verde. În plus, la plecarea din farmacie, persoana testată primește buletinul de analiză, cu care poate dovedi că a fost testat și care a fost rezultatul testului, până la primirea certificatului verde.

Un test antigen care este cumpărat din farmacii, pentru a fi folosit acasă, costă între 25 și 50 de lei.