Actualitate

Ținutul Buzăului ascunde o ”zonă albastră” unde oamenii trăiesc mai mult

Există tinerețe fără bătrânețe? Cu siguranță, nu! Dar poate exista o viață lungă și împlinită, doar că secretele ei nu se arată oricui pentru că este nevoie de un echilibru la care nu se ajunge ușor.

Există câteva zone în lume, supranumite de oamenii de știință ”zone albastre”, în care locuitorii trăiesc peste media obișnuită.  Localizate în Grecia, Italia, California, Japonia și Costa Rica, aceste ”zone albastre” sunt, de fapt, comunități în care oamenii trăiesc după reguli care sunt adevărate taine ale longevității. În toate, de la hrană, la rutina zilnică și relațiile interumane, intervine un echilibru, iar aceasta pare a fi cheia faptului că oamenii trăiesc mai mult, trecerea de centenar nemaifiind o surpriză pentru localnicii din aceste teritorii.

În primul număr al publicației ”Ținutul, bucată cu bucată”, editată de echipa de la Ținutul Buzăului, autorii lansează o ipoteză inedită. ”Valea Slănicului, o zonă albastră?” este tema unuia dintre articole care susține această ipoteză cu exemplul locuitorilor din comuna buzoiană Mânzălești.

”O comună aflată pe un munte de sare ascundea, acum 5 ani, un procent mai mare de nonagenari decât faimoasele ”zone albastre” ale lumii, devenite celebre pentru longevitatea localnicilor. La o populație de 2000 de locuitori, în Mânzălești existau peste 40 de nonagenari și 2 centenari.” scrie publicația pe care o puteți citi, integral, AICI.

Cecilia Petrescu s-a născut și a trait o viață la Mânzălești. Fostă educatoare, păstrătoare a tradițiilor și obiceiurilor locului fiind și coordonatoare a Ansamblului Slănicul, custode al Muzeului ”Timpul Omului”, astăzi în vârstă de 73 de ani, doamna Cecilia ne-a vorbit despre tainele care ar putea fi în spatele unei vieți lungi și împlinite.

”Dacă există un secret, noi nu l-am descifrat, dar l-am trait! Născuți în această zonă de deal-munte a județului Buzău, unde viața a fost destul de grea pentru că este o zonă aridă, din cauza sării. Dar, toată zona aceasta, chiar dacă este una aridă, Dumnezeu a binecuvântat-o cu aerul acesta curat, cu sarea. Copiii, încă de foarte mici, făceau baie în apa Slănicului, apă sărată! Toată vara, îmi aduc aminte, și eu am azi 73 de ani, ne bălăceam în această apă!” spune fosta învățătoare.

Teoria zonelor albastre vorbește și despre modul în care, în interiorul unor comunități, oamenii descoperă o bucurie aparte a modului în care trăiesc. La fel se întâmplă și la Mânzălești unde localnicii trăiesc în armonie unii cu ceilalți.

Nea Gică Baciu, localnic din Mânzălești, veteran de război, sărbătorit la împlinirea a 101 ani
Foto : Cecilia Petrescu/Facebook

”Aș vrea să completez cu cumsecădenia oamenilor din zona noastră. Sunt renumiți oamenii de aici prin bunăvoința lor, prin felul cum primesc musafirii. Noi între noi ne întâlnim, vecinii sunt ca frații noștri și face foarte mult această bunăstare sufletească. Să fii bun cu ceilalți, să nu mai fii continuu stresat sau nervos că are vecinul mai mult ca tine!” continuă să ne povestească doamna Cecilia Petrescu.

Un rol însemnat în bucuria aceasta a vieții îl are spiritualitatea. În viețile oamenilor din Mânzălești, principiile creștine sunt omniprezente.

”Fără discuție, noi am fost crescuți în spritul credinței ortodoxe. Să te lași în voia lui Dumnezeu! Noi ținem posturile. Unul dintre secretele longevității este hrana. În primul rând, cea asigurată din ograda proprie. Oamenii obțin cu greu această hrană pentru că pământul nu e ca la câmp. Oamenii cultivă fără nicio substanță chimică. Și mai este regimul hipocaloric, preponderant vegetarian. Și, TIHNA! Omul nu e mașină, să lucreze continuu de dimineața până seara. Aici, omul își reglează viața după anotimpuri: iarna, ziua fiind mai mică, dorm mai mult, vara, beneficiază de toată lumina și căldura soarelui, și ies în natură. Și merg pe distanțe mari, nu pot sta, merg la locurile pe care le au de lucrat, care sunt la kilometri depărtare.”

Pajiște din Mânzălești
foto: Cecilia Petrescu/Facebook

Aerul care poartă în el încărcătura de sare pare să fie, de asemenea, parte din secretul vieții lungi a mânzăleștenilor. ”Peste toate, este binecuvântarea aceasta a zonei noastre, sarea. Muntele de sare. Eu stau la vreo 4 km depărtare de acest munte, dar simt, atunci când bate vântul, aerosolii salini. ”

Cine vizitează o dată locurile acestea nu poate rezista să nu revină și astfel, mai ales vara, comuna Mânzălești devine o destinație preferată pentru turiștii din alte zone ale țării, dar și pentru turiști străini. Anul trecut, și cunsocutul realizator de documentare Charley Ottley s-a oprit la Mânzălești pentru a surprinde în unul dintre materialele sale Canionul de sare.