Actualitate Agricultura acum

Toamna Buzoiană revine! Aproape 100 de producători din tot județul vor aduce legume și fructe la prețuri mai mici chiar și decât cele din piață

”Toamna buzoiană”, târgul care reunește producătorii locali cu tradiție din tot județul, va fi reluat după ce anul trecut evenimentul a fost amânat din cauza restricțiilor impuse de noul coronavirus. Ediția din acest an va debuta în doar patru zile, iar organizatorii au pregătit un program cu totul special. Vizitatorii care vor putea intra fără nicio restricție, doar purtând masca de protecție, vor găsi pe tarabe legume și fructe culese direct din curtea cultivatorilor, dar și bunătăți gătite după rețete vechi de sute de ani. Serile vor fi completate de spectacole cu muzică populară românească, dar unde accesul se va face pe baza certificatului de vaccinare sau a unui rezultat negative la testul COVID-19.

Se dă startul aprovizionării pentru sezonul rece. Invitația a venit din partea organizatorilor târgului, cu tradiție deja în Buzău, respectiv ”Toamna Buzoiană”. Evenimentul va începe sâmbătă, pe 18 septembrie, iar timp de opt zile, gospodinele din tot județul sunt așteptate la cumpărături.

”Vom avea fructe proaspete, legume noi, din toate soiurile, care sunt indispensabile, vom avea fructe chiar în premieră, nu vreau să stric supriza. Venind acolo veți descoperi, e foarte important ca lumea să vină să vadă. Vom avea plăcintuțe, zacuscă, toată gama de murături. Vrem ca nimic să nu lipsească, să aducem gospodarul în fața cetățeanului buzoian. Trebuie să încercăm să nu mai mergem la mall, să luam fructe și legume proaspete. Prețurile vor fi mai mici ca în piață, asta e și ideea”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

De la târgul de toamnă nu vor lipsi nici produsele tradiționale pe bază de carne și nici viticultorii care își vor încânta clienții cu mustul tradițional.

Și dacă în timpul zilei târgul va fi deschis gospodinelor aflate în căutarea celor mai bune produse pentru cămară, serile vor aduce distracție. Pe scenă vor urca artiști cunoscuți atât din România cât și din Republica Moldova.

”În perioada 18-25 septembrie în Drăgaică o să se desfășoare ”Toamna Buzoiană”, o să fie opt zile în care o să se îmbine posibilitatea de a cumpăra de la producătorii locali cu momente artistice. Așa cum știți, strategia noastră culturală implică toate categoriile de public. Iubitori de muzică populară vor putea întâlni invitați renumiți precum Taraful de la Clejani, Ionuț și Doinița Dolănescu, Nicolae Botgros și orchestra sa, lăutarii, Andreea Haisan, Nemuritorii  și mulți alți artiști din județul nostru. Cu siguranță vom respecta toate normele sanitare din această perioadă”, a spus Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău.

În prima zi a evenimentului vor fi așteptate și oficialitățile din cadrul Ministerului Agriculturii. Potrivit directorului Direcției Agricole, Cosmin Florea, până acum nu s-a primit nicio confirmare din partea reprezentanților MADR, însă, primarul Constantin Toma a anunțat, la rândul său, că cel puțin fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, va veni la Buzău.

”Puteți să veniți să faceți aprovizionarea pentru iarnă, dar, de ce nu, mai ales în vremurile acestea este și un prilej de bucurie, o întâlnire de socializare.  Vom aduce și un client important, se numește Petre Daea,  care va fi prezent în prima zi, publicul l-a apreciat și  îl apreciază acum și mai mult când nu mai este ministru al Agriculturii. Omul acesta are un mesaj cel puțin pentru producători. Va fi prezent la 15.30 la deschidere”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Accesul la târgul de toamnă va fi liber, iar vizitatorii vor putea intra doar purtând mască de protecție. În schimb, cei care vor dori să asiste la concertele ce vor începe la ora 16.30 și vor dura până la 20.30 trebuie să respecte mai multe reguli.

”Centrul Cultural Alexandru Marghiloman se bucură să susțină târgul ”Toamna Buzoiană”, cu o ofertă culturală foarte bogată. În fiecare zi vom avea programe, începând cu 16.30 vom avea momente artistice până la 20.30, așa cum a spus și doamna viceprimar, Oana Matache. Vom avea muzică populară, muzică autentică românească. Vom asigura toate măsurile pentru protecție COVID-19. Accesul se va face doar pentru oamenii care au efectuat vaccinul, prezentând dovada, și se vor face și teste antigen. Aceste măsuri sunt însă doar pentru zona de concert, zona de târg având intrare liberă, respectând măsura de protecție a măștii” a spus Florina Diana Potîrniche, directorul Centrului Cultural Alexandru Marghiloman.

La Buzău, după o pauză de mulţi ani, tradiţia evenimentului a reînviat în anul 2016, atunci când, în perioada 15-16 octombrie, Primăria municipiului, Consiliul Judeţean şi Direcţia Agricolă Buzău au organizat a XI-a ediţie a târgului, în Piaţa Dacia, sub denumirea: Toamna Buzoiană. În anii 2017 și 2018, târgul a avut loc mai devreme, în luna septembrie, la Drăgaică.