Actualitate

TOT MAI MULȚI ANGAJAȚI ÎȘI RECLAMĂ PATRONII LA ITM! Munca ”la negru”, printre nemulțumiri

Angajatorii buzoieni, ”pârâți” de proprii salariați la inspectorii de muncă. Este fenomenul constatat de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Buzău pe parcursul ultimului an. Angajații nu mai tolerează munca ”la negru” sau lipsa altor drepturi, pe care în mod legal fiecare angajat le are, și de fiecare dată când se simt nedreptățiți își cer drepturile printr-o formă legală. Primul pas este sesizarea situației în care se află la ITM. Așa se face că, în anul 2020, inspectorii de muncă au primit nu mai puțin de 472 de petiții, iar conducerea instituției susține că fenomenul este în creștere.

”Vă informăm că Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău primeşte din ce în ce mai multe sesizări din partea angajaţilor nemulţumiţi de condiţiile în care muncesc şi de felul în care sunt trataţi de angajatori.   În anul 2020 la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău s-au înregistrat un număr de 472 petiţii care semnalau nereguli în domeniul relaţiilor de muncă. Petiţiile au fost soluţionate în termenele legale”, a declarat la Colegiul Prefectural Cecilia Manolescu, inspector șef la ITM Buzău.

Cei mai mulți dintre angajați reclamă fie faptul că oamenii muncesc fără forme legale, fie că nu-și primesc banii la timp.

”Cele mai frecvente  aspecte sesizate  au fost  cele referitoare la munca la negru, drepturi bănești neacordate,încălcări ale prevederilor privind timpul de muncă si de odihnă”, a spus inspectorul șef al ITM Buzău.

Pe de altă parte, controalele efectuate în timpul pandemiei au scos la iveală faptul că fenomenul muncii nedeclarate este în scădere. De exemplu, în 2020 au fost depistați că folosesc muncitori fără forme legale de angajare doar 67 de patroni, față de 111 câți au fost identificați în urmă cu un an. Astfel, în această situație erau 106 muncitori față de 185 câți au fost identificați în 2019. Totuși, valoarea sancțiunilor a fost mai mare în 2020. Vorbim despre 1.680.000 față de 1.460.000 în 2019.

”Se constată că în anul 2020 incidența muncii ndeclarate a scăzut comparativ cu anul 2019. Precizăm că munca nedeclarată se manifestă cu preponderenţă în următoarele sectoare de activitate: construcţii, transporturi, prestări de servicii, comerţul organizat şi neorganizat (stradal, în pieţe, târguri), confecţii, protecţie şi pază, alimentaţie publică, panificaţie, în sectoare greu accesibile cum sunt agricultura şi exploatările forestiere”, a spus Cecilia Manonescu la Colegiul Prefectural.

Inspectorii de muncă atrag atenția celor care acceptă să muncească fără forme legale dar și patronilor care recurg la această metodă că lista consecințelor este destul de lungă. Iată câteva dintre ele:

  • persoana care prestează muncă fără forme legale este lipsită de protecţie socială :
  • lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi concediu remunerat și concediu medical
  • lipsa dreptului la pensie ăi la indemnizație pentru șomaj
  • persoana care pesteaza muncă nedeclarată nu are siguranța plății pentru munca prestată
  • condiții precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implicș pentru sănătatea lucrătorilor
  • angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta
  • fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Vorviți despre contractele de voluntariat care maschează contractul oneros,doamnă insp șef Cecilia Manolescu.V-am rugat să efectuați parteneriate cu AJOFM Bz,nu se poate găsi un angajator care să respecte Codul Muncii!Eu una m-am sărutat reclamând,deja solicit public ajutor un avocat pro bono ,să dau statul în judecată pe tema angajărilor ilegale!