Actualitate

Tot mai puține nașteri în Buzău! Sporul natural este negativ, peste media pe țară. PSD vine cu soluții

”Ne împuținăm pe zi ce trece”! Este semnalul de alarmă tras, astăzi, de Partidul Social Democrat, prin vocea senatorului Lucian Romașcanu, prezent la Buzău care a semnalat una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România în prezent dar a venit și cu soluții. Concret, social-democrații au propus o lege prin care vin cu un pachetul de servicii pentru susținerea tinerelor familii cu copii, în scopul creșterii natalității.

Numărul nou-născuților scade de la o lună la alta, astfel că, de exemplu, în județul Buzău, în primele trei luni ale anului au fost aduși pe lume 709 copii față de 767 bebeluși născuți în primele trei luni ale anului trecut. În plus, tot în această perioadă au fost înregistrate sute de decese, astfel că, din păcate, Buzăul a ajuns să înregistreze un spor natural negativ, cu mult peste media pe țară.

„ Sporul natural la Buzău este negativ, valoarea lui situându-se peste media pe țară. În luna martie 2021, judeţul Buzău se situează în clasamentul descrescător pe ţară al judeţelor pe locul 29 referitor la sporul natural”, a declarat Cornelia Geambașu, director al Direcției Județene de Statistică Buzău.

Situația, din păcate, este una cu care se confruntă întreaga țară, motiv pentru care Partidul Social Democrat a venit cu proiect de lege prin care dorește să vină în ajutorul familiilor tinere cu copii, încurajând natalitatea.

”Cea mai mare problemă, și mă bucur că partidul meu a sesizat-o și o tratează cu maximă prioritate, este riscul demografic al României. Noi ne împuținăm pe zi ce trece și din cauze naturale și din cauza plecărilor din țară. Este foarte important să găsim soluțiile optime pentru a crește natalitatea și a sprijini familiile din România. Avem un proiect de lege extrem de generos. Sperăm să treacă, deși vedem că tocmai s-au anulat creșterile alocațiilor, nu mai vorbim de pensii și salarii, dar nu o să țină la nesfârșit, până la urmă este o chestiune de interes național și eu sper ca această lege să întrunească consensul, indiferent de contabilii de la Guvern”, a spus Lucian Romașcanu, senator PSD.

Ce măsuri propun social-democrații

1.     Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.

2.     Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii, îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.

3.     Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.

”Proiectul legislativ privind sprijinirea familiilor cu copii este o primă inițiativă a PSD, un prim set de măsuri, dintr-un plan mai amplu de stimulare a natalității care implică și acordarea unor stimulente pentru frecventarea școlii în vederea reducerii abandonului școlar, sprijin pentru fertilizarea în vitro, reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii, accesul la proiecte  finanțate din fonduri europene și pentru unitățile de învățământ preuniversitare private precum și înființarea de after-school-uri, atât de către stat, cât și stimularea entităților private pentru a face noi investiții în domeniul educațional”, susțin social-democrații.