Actualitate

TRANSPORTUL PUBLIC ÎN COMUN, REDUS LA JUMĂTATE! Nu mai sunt bani de subvenții

Criza economică a prins din urmă și transportul public în comun. Mai multe autobuze vor fi trase pe dreapta, iar numărul curselor efectuate de TransBus va fi redus la jumătate. Măsura va fi aplicată atât în municipiul Buzău cât și în toate cele 48 de localități în care ajung acum autobuzele TransBus. Anunțul a fost făcut chiar de primarul Constantin Toma, în direct la FOCUS NEWS. Acesta a explicat că Primăria municipiului Buzău nu mai poate susține subvenția transportului public în comun. Singura soluție pentru ca autobuzele TransBus să ajungă în continuare în județar fi ca primarii din fiecare comună să plătească această subvenție pentru transport. 

În ultimii ani, Transbus s-a extins în localitățile limitrofe municipiului astfel că în prezent societatea asigură transportul public în comun atât în municipiul Buzău cât și în 48 de localități din 11 comune. Criza economică generată de pandemia de coronavirus însă a afectat grav bugetul Primăriei astfel că edilul a anunțat că anul acesta trebuie strânsă cureaua ceea ce presupune tăieri la mai multe capitole. În acest context, Toma a anunțat că nu mai poate susține subvenția pentru transportul public în comun motiv pentru care a decis reducerea la jumătate a numărului de curse atât din municipiul Buzău cât și în județ. 

”Suntem în plină analiză și cuTransBus-ul pentru că vom reduce transportul în comun și în Buzău și în județ. Vom asigura, cu prioritate, la primele ore, autobuze, iar în timpul zilei vor fi mult mai puține autobuze. Am luat această decizie pentru că subvenția pentru TransBus este foarte mare și în condițiile în care, în timpul pandemiei, noi mergem cu autobuzele, chiar și la ore de vârf, păstrând distanța socială, s-au micșorat foarte mult încasările”, a spus, în exclusivitate la FOCUS NEWS,  Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

În concluzie pe toate rutele vor fi mai puține autobuze. Concret, edilul a explicat că vrea să reducă la aproape jumătate numărul de kilometri parcurși într-un an de mijloacele de transport public în comun aflate în flota TransBus.

”Noi vom veni cu o propunere să ducem la jumătate numărul de kilometri. Anul trecut s-au realizat 6,4 milioane de kilometri în Buzău și în cele 48 de localități în care se realizează transportul public în comun de către TransBus. În condițiile actuale nu mai putem susține subvenția”, a anunțat Toma.

Pentru ca autobuzele TransBus să continue să ajungă pe rutele din mediul rural, Toma a spus că va cere primarilor din fiecare comună în care este acest transport public în comun o contribuție financiară. Practic să suporte subvenția care până acum era plătită de Primăria Buzău.

”Îi rog și pe ei să înțeleagă pentru că nu mai avem soluții. Vom  avea luni o ședință cu toți primarii din cele 48 de localități în care avem transport public în comun și bineînțeles că îi vom chema și pe cei trei primari care doresc să intre în ADI, respectiv Costești, Gherăseni și Ulmeni. Acum subvenția este de 9,7 milioane de lei, adică aproape 2 milioane de euro. Dacă reducem la aproape jumătate numărul de kilometri ar mai fi de plătit, de către cele 11 comune (în care sunt cele 48 de localități) circa 5,8 milioane de lei. Plata s-ar face în funcție de distanță până la fiecare comună, localitate și kilometri parcurși”, a explicat Constatin Toma.

De asemenea, Toma așteaptă sprijin și de la Consiliul Județean. În acest sens, edilul a avut deja o întâlnire cu președintele Petre Emanoil Neagu de la care are promisiunea că va adera la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Transport astfel că va putea veni cu o contribuție pentru a susține continuarea transportului public în comun în cele 11 comune în câte ajung acum autobuzele TransBus.

Situația este foarte delicată și trebuie rezolvată destul de rapid dat fiind faptul că în doar trei săptămâni elevii se întorc în bănci iar Buzăul are și sute de copii care fac naveta la unitățile de învățământ din municipiul Buzău.

În prezent, autobuzele TransBus ajung în comunele Mărăcineni, Săpoca, Cernătești, Vadu Pașii, Gălbinași, Țintești, Smeeni, Stâlpu, Merei, Vernești și Tisău.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Unde sunt aplaudacii? Să-i dăm domnului primar ce i se cuvine, în afară de voturi îi dorim multă sănătate…multă…multă…multă, cum i-au urat și angajații de la o companie unde a fost director. Dar multă să fie sănătatea, să se simtă plin și împlinit….