Actualitate

Trei licee fără niciun elev admis la bacalaureat! Totuși, rata de promovare în Buzău, mai mare ca anul trecut

Mai puține medii de zece dar o rată de promovare, pe județ, mai mare. Două licee au reușit performanța de a avea toți elevii admiși, în timp ce în trei unități de învățământ toți candidații au fost respinși. Așa arată rezultatele, înainte de contestații, obținute în aceste an, de licenii înscriși la examenul de bacalaureat. Cu alte cuvinte, ”rezultate foarte bune”, apreciază reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

După un an școlar atipic, cu luni de școală online, absolvenții claselor a XII-a au adus Buzăului o rata de promovare a bacalaureatului mai mare. Concret, este vorba despre 74,73%, adică mult mai mare față de cea de anul trecut, când în Buzău doar 66.7 la sută dintre candidați au promovat examenul maturității, dar aproximativ la fel ca rata de promovare din 2019, (respectiv 74.4 la sută).

Alina Nan, inspector școlar general adjunct

În ceea ce privește clasamentul unităților de învățământ, în funcție de rata de promovare, Buzăul are două licee unde toți elevii au fost admiși, și trei unități de învățământ cu rata de promovare 0.

Alina Nan, inspector școlar general adjunct

Concret, este vorba despre Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu și Liceul Special pentru Deficiențe pentru Vedere unde toți elevii au obținut medii peste 6, în timp ce trei licee tehnologice din mediul rural nu au niciun elev admis la bacalaureat.

Două dintre licee, respectiv  Liceul Tehlogic de la Rușețu și Liceul Tehologic de la Lopătari, sunt aceleași unități de învățământ unde nici anul trecut niciun candidat nu a promovat bacalareatul.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Educației, în fiecare situație au fost doi elevi înscriși care deși au avut note mari la una dintre cele trei materii, au avut rezultate mici la celelalte două examene astfel încât media finală nu le-a permis să fie admiși.

Cel de-al treilea liceu cu rata de promovare zero este Liceul Tehnologic de la Pătârlagele, o surpriză anul acesta, în condițiile anul trecut rezultatele au fost mai bune. Aici, din cei doi elevi însriși doar unul s-a prezentat dar nu a luat note de trecere.

O surpriză plăcută înregistrată după examenul de bacalaureat a fost la Liceul Tehnologic „Victor Frunză” din Râmnicu Sărat. Aici patru din cei 10 adolescenți prezenți în sala de examen au reușit să promoveze cu medii de peste 6.21, rezultatul fiind unul mulțumitor dat fiind faptul că anul trecut niciunul din cei 54 de candidați nu a fost admis.

În acest context, reprezentanții IȘJ Buzău apreciază că rezultatele obținute anul acesta la bacalaureat sunt foarte bune, însă fiecare unitate de învățământ trebuie să facă o analiză a acestora și să dispună măsuri pentru ca, de la an la an, să crească rata de promovare. În plus, acest plan de măsuri va fi supravegheat și de IȘJ.