Actualitate SĂNĂTATE

UN BUZOIAN, ABSOLVENT DE HASDEU, NOUL MANAGER AL INSTITUTULUI ONCOLOGIC BUCUREȘTI

Un buzoian, absolvent al Colegiului B.P.Hasdeu, promoția 1996, și ulterior absolvent al UMF Carol Davila din Capitală, conduce de marți, una dintre cele mai mari și mai cu greutate unități medicale din România. Medicul chirurg Bogdan Tănase, buzoian la origini, a fost numit în funcția de director al Institutului Oncologic din București.

Odată instalat în fucția de manager al Institutului Oncologic Bucureşti, Bogdan Tănase spune că cele două clădiri aflate în paragină de ani în şir de la Institut vor fi renovate şi vor asigura servicii de paliaţie şi cazare pentru pacienţii oncologici. În acelaşi timp, Dr. Tănase are planuri pentru asigurarea aparaturii moderne atât de necesare pacienţilor. Noul manager vrea să diminueze birocrația, cozile de la ușile Institutului, vrea să contribuie la depistarea precoce a cancerelor și asigură că va da dovadă de transparență în relația cu colegii. Pentru reducerea birocraţiei, dar şi a cozilor care se formează deseori în faţa Institutului Oncologic, dr.Bogdan Tănase are de gând să implementeze o platformă online a Institutului, unde pacienţii vor putea depune online toate documentele din dosarul lor medical.

„Am detaşat în prima parte a zilei mai mult personal la triaj, dar vom organiza în aşa fel triajul încât să evităm pe cât posibil, evitat sută la sută nu sunt convins că se poate, se ajunge aici pentru că ziua de luni este foarte specială, pentru că toţi pacienţii care vin la tratament, în special cei care vin la tratament citostatic, vin luni ca să se testeze sau ca să-şi completeze investigaţiile, când spun toţi înseamnă peste 200 de pacienţi, e un număr destul de mare şi într-un interval orar destul de strâns, fiindcă toţi practic până în 11 trebuie să-şi completeze aceste analize, încercăm să organizăm cât ai bine triajul pentru pacienţi.

Dacă pandemia ne-a învăţat ceva, este faptul că putem folosi telemedicina pentru a acorda îngrijiri medicale pacienţilor, mai ales că pacienţii oncologici au în general toate documentele făcute, investigaţiile făcute, iar dacă nu le au, noi putem foarte uşor pe o cale din aceasta virtuală să le transmitem ce au de făcut pentru a-şi completa dosarul.

Am mai multe proiecte care vor fi puse în practică în viitorul apropiat. Primul este refacerea site-ului Institutului şi aducerea lui la standarde moderne, fiindcă site-ul este vechi de cel puţin 5 ani. Tot pe site aş vrea, cum au şi alte spitale, să facem o platformă de programări aşa încât pacienţii să se poată programa online, pentru a evita pe cât posibil cozi, înghesuieli şi alte lucruri de genul acesta care s-au mai întâmplat şi se vor întâmpla fără doar şi poate, şi pentru un acces mai uşor al pacienţilor. În plus, există la momentul acesta dezvoltatori it care oferă nişte platforme destul de bune zic eu, pentru că pe aceste platforme noi putem face inclusiv ceea ce se cheamă întâlniri multidisciplinare, între toţi specialiştii implicaţi în îngrijirea pacientului, pe platforma respectivă se pot încărca documentele medicale, iar specialiştii pot vorbi, pot lua o decizie fără să fie fizic prezenţi toţi în sala de şedinţe.

În ultimul timp noi am încercat să implementăm ceea ce este absolut necesar în îngrijirea pacientului oncologic, şi anume cazurile oncologice să fie discutate în aceste comisii multidisciplinare pentru a asigura o mai bună decizie terapeutică, dar şi pentru a instrui pe toţi cei care participă la aceste întâlniri multidisciplinare, acesta este standardul internaţional şi trebuie să ne aliniem şi noi la el”, a explicat pentru News.ro dr. Bogdan Tănase.

Medicul chirurg de chirurgie toracică şi chirurgie generală Bogdan Tănase este preşedintele Alianţei Medicilor. Înainte de a fi numit manager al spitalului, el era director medical.