Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

DEZASTRUL DIN ADĂPOSTUL CLANDESTIN DE LA RÂMNICU SĂRAT IA AMPLOARE! Mai mulți porci morți, mai multe reguli încălcate. Ce amenzi au fost date

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare continuă să scoată la iveală nereguli după nereguli în adăpostul improvizat din municipiul Râmnicu Sărat, acolo unde erau ținute, în condiții improprii, zeci de animale.

După controlul făcut în urmă cu două zile, marți, echipele DSV au revenit în cartierul din Râmnicu Sărat și, în urma unei noi discuții purtate cu proprietarul animalelor, au descoperit că de fapt în acel adăpost erau ținute mult mai multe suine decât numărul anunțat inițial. Alți 7 porci au murit în urmă cu câteva zile, la acel moment din cauze necunoscute proprietarului, și care ulterior au fost îngropați. Astfel, numărul total al animalelor moarte în acel adăpost a crescut la 23 la care se adaugă cele 10 eutanasiate luni de DSV.

”Marți, proprietarul a declarat că a mai îngropat 7 porci, morți în urmă cu câteva zile. Au fost dezgropați și transportați la sediul DSV în vederea incinerării. Astfel, numărul total al animalelor provenite din această exploatație neînregistrată și neautorizată este de fapt de 33 de porci și nu 26 cum s-a crezut inițial”, spune Ionel Moca, purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.

Tot marți a fost elucidat și misterul morții animalelor. Porcii au murit din cauza virusului pestei porcine ceea ce înseamnă că pericolul extinderii virusului și la alte animale din localitate și chiar județ este foarte mare.

”Au sosit rezultate analizelor de laborator care confirmă prezența virusul pestei porcine la cele 10 animale găsite agonizând și care au fost ucise pe 22 martie”, spune Ionel Moca.

Cu alte cuvinte, lista abaterilor este destul de lungă, iar astăzi, după aflarea noilor date, a venit și sancțiunea de care proprietarul nu avea cum să scape. În total, acesta trebuie să plătească 6000 de lei. În plus, nu primește despăgubiri de la stat, chiar dacă animalele au murit de virusul pestei porcine.

”Tot marți a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare 6.000 de lei pentru neanunțarea în primele 48 de ore de la apariția primelor semne de boală la animale deținute precum și pentru faptul că au fost cumpărate animale fără documente sanitar veterinare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.

Totuși, pentru inspectorii Direcției Sanitar Veterinare greu abia acum începe. Aceștia trebuie să stabilească cum s-au infectat animalele dar și de unde au fost cumpărate. În acest sens ancheta epidemiologică a fost extinsă, însă, datele primite de la proprietar nu par să se potrivească cu realitatea găsită de inspectorii DSV pe teren.

”Noi am extins ancheta epidemiologică, proprietarul declarând că a cumpărat porci de la un crescător din Râmnicu Sărat. Am fost acolo, am luat probe, iar rezultatele au venit astăzi și arată că cele cinci animale pe care le-am găsit în gospodăria respectivă nu au virusul pestei porcine. Deci nu avem certitudinea că de acolo au fost cumpărați porcii găsiți morți. Continuăm ancheta”, a concluzionat Iulian Moca.

Adăpostul clandestin se află în cartierul Flămânda din municipiul Râmnicu Sărat, fiind înconjurat de alte locuințe. Acolo au fost făcute deja două dezinfecții și mai urmează încă două. Mai multe detalii despre acest adăpost puteți citi și aici.