Actualitate

Un nou spital, șanse zero la PNRR. Deputatul Avrămescu, critic la adresa primarului Toma

Realistic vorbind, construcția unui spital municipal la Buzău nu ar fi avut nici o șansă să se realizeze cu bani prin PNRR, fără să existe măcar studiul de fezabilitate finalizat. Însă în condițiile anunțării primelor investiții prin Planul Național de Reziliență și Redresare în infrastructura spitalicească, subiectul revine pe tapet și stârnește reacții în spațiul public. Un mesaj critic vine de la deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu, potrivit căruia PNRR a fost ratat din start în lipsa unui proiect concret.

Într-o postare pe Facebook, parlamentarul face o trecere în revistă a declarațiilor făcute în ultimul an în spațiul public de primarul Toma pe tema spitalului. Printre altele, este citată o declarație a edilului-șef din Șansa News, în care acesta afirma că PNRR reprezintă o oportunitate de finanțare pentru un spital nou, valoarea proiectului fiind prea mare pentru a putea fi suportată de la bugetul local. Detalii aici.

” Să facem o recapitulare a declarațiilor primarului Toma, pe tema spitalului municipal:

– 27 ianuarie 2022 – “am identificat un teren de câteva hectare la ieșirea spre Vernești, vis-a-vis de depozitul de bere. Am băgat în studiu acest teren. Este o oportunitate de finanțare prin PNRR.” Constantin Toma (sursa: sansanews.ro)

– 15 februarie 2022 – “Oana Matache, viceprimar, a ținut să le precizeze cârcotașilor că suma alocată în prima fază a spitalului, de 75 de milioane de euro, este estimativa.” ( sursa: opiniabuzau.ro).

– 21 septembrie 2022 – “un om de afaceri român a donat un teren de 2.4 hectare pentru construirea unui spital. Avem și o condiție, aceea că, dacă nu se va construi nimic timp de 7 ani pe acel teren pe care ni-l pune la dispoziție, atunci terenul se întoarce la dânsul” – Constantin Toma (sursa: ziare.com)

– “După realizarea construcției spitalului nou pe terenul primit, vom transfera toate activitățile spitalului CFR în această locație” – Constantin Toma (sursa: jurnalul de buzau)”, scrie liderul PNL Buzău pe pagina sa de Facebook.  

În acest context, Gabriel Avrămescu lansează și 3 întrebări în spațiul public, pentru ca în final să mai citeze o altă declarație publică făcută de primarul Toma, de data aceasta pe pagina sa de Facebook.

”Să-i rugăm pe cârcotașii din Primăria Buzău să răspundă la următoarele întrebări:

1. Care este stadiul realizării Spitalului Municipal?

2. Care este valoarea estimată și sursa de finanțare pentru noul spital?

3 Ce se va realiza pe terenul de la ieșirea spre Vernești, pe care ar fi trebuit să se construiască spitalul?

<<Iată că Primăria Buzău face pași importanți și în zona îmbunătățirii stării de sănătate a buzoienilor>> – Constantin Toma, pagina Facebook, 20 septembrie 2022.

Să sperăm că pașii nu sunt spre faliment și vom avea și răspunsuri la întrebările firești ce se ridică cu privire la un obiectiv important pentru sănătatea buzoienilor”, mai scrie Avrămescu.