Nu au mers la cursuri marți, de Ziua Educației, dar, chiar și așa, au avut parte de o lecție pe care nu o vor uita niciodată. Au trecut pragul unui centru de detenție unde au înțeles că inclusiv minorii plătesc pentru fărădelegile comise iar pedepasa poate fi extrem de dură.
13 liceeni din Buzău, alături de polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară Buzău, au mers în vizită la Centrul de Detenție Brăila-Tichilești.
„În această dimineaţă, poliţiştii de la Biroul Siguranţă Şcolară Buzău au oferit posibilitatea unor liceeni să viziteze Centrul de Detenție Brăila-Tichilești. Astfel, cei 13 participanți au fost inițiați în tainele disciplinei penale, luând la cunoștință despre ultima fază a procesului penal și anume detenția”, se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Buzău.

Cei 13 tineri, elevi ai mai multor licee din Buzău, au fost însoțiți de instructorul de educație din cadrul Serviciului de tip Rezidențial Apartamente Buzău,de poliţişti de la Siguranţă Şcolară, Proximitate şi Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Buzău. Au fost întâmpinați de către ofiţerul educator şi şeful Biroului asistenţă psihosocială. Oamenii legii le-au vorbit elevilor atât despre riscurile unui anturaj ales greșit și deciziile pripite, cât și despre condițiile din centrul de detenție. De asemenea, li s-a vorbit despre situația minorilor care au de ispășit o pedeapsă și despre amprenta ce rămâne pe cazierul lor.
Vizita la Centrul de Detenție Tichilești face parte dintr-un proiect amplu de reducere a infracționalității în rândul minorilor, ce se va desfășura pe parcursul acestui an școlar.
„Vizita la Centrul de Detenție Brăila-Tichileşti face parte din Proiectul educaţional „O zi în penitenciar”, care se va derula pe parcursul întregului an școlar 2021-2022. Poliţiştii şi-au propus îmbunătăţirea gradului de informare a elevilor de liceu cu privire la răspunderea penală a minorilor şi la consecinţele imediate suportate de un minor în această situaţie. De asemenea, prin dialogul purtat în permanenţă în timpul vizitei, poliţiştii au subliniat importanţa formării unor atitudini de rezistenţă la presiunea grupului şi necesitatea implementării unor modalităţi de selecţie a anturajelor fără risc infracţional.
Proiectul vizează, totodată, valorificarea experiențelor de viață ale deținuților, conștientizarea efectelor pe care le are încarcerarea asupra individului, dar și evidențierea necesității respectării regulilor de conduită socială.”
Adaugă comentarii