Actualitate

URȘII AU DAT UN NOU ATAC LA BISOCA. Oi omorâte, garduri și un adăpost de animale, distruse (Video)

În timp ce autorităţile buzoiene aşteaptă un răspuns din partea Ministerului Mediului cu privire la solicitarea de recoltare a 2 urși din zona Bisoca, unde sălbăticiunile au terorizat oamenii, urşii atacă fără frică. Așa s-a întâmplat și în noaptea de miercuri spre joi, când au dat iama în gospodăria unui localnic. Fiara i-a distrus garduri, adăpostul de animale și i-a ucis 4 oi.

De aproape o lună, locuitorii comunei Bisoca trăiesc sub teroarea urșilor. După lăsarea întunericului, oamenii nici nu se gândesc să iasă din case pentru că oricând se pot întâlni cu un urs. Dar nici ziua nu mai au curaj să meargă la grădinile pe care le au în sat, pentru că sălbăticiunile coboară în orice moment din pădure în zonele locuite, în căutare de hrană. Și aproape în fiecare zi atacă cel puțin o gospodărie. Joi dimineață, un urs a intrat într-o gospodărie din satul Lopătăreasa. A distrus tot ce a găsit în cale pentru a putea intra la oile adăpostite într-un grajd.

“A venit ursul la 2: 10, mi-a luat o oaie, un miel, iar alte două oi le-a omorât. Mi-a distrus grajdul, două garduri, dar cu animalele e problema. Nu e prima dată, dar niciodată nu a făcut ca acum. Și alți oameni au pățit ca mine. Unuia i-a luat un porc, la alții doar a rănit porcii, suntem mulți în necazul ăsta. Vai de mine, e o urmă cât căciula de om.”,a declarat pentru șansanews.ro buzoianul ale cărui animale au fost omorâte de urs.

Oamenii din Bisoca sunt îngroziţi şi se tem să mai iasă din case, fie zi, fie noapte. Urșii par să nu mai țină cont de nimic și să nu-i mai sperie absolut niciun zgomot sau câinii localnicilor.     

“Avem câini destul de buni, dar nu au ce să le facă. Dacă trece soarele dincolo, la asfințit, noi nu mai putem să plecăm de acasă. Noi, aici, în zonă, suntem crescuți cu animale, dar acum ne este frică. Facem zgomot cu sticle din plastic, tablă, facem gălăgie că altă soluție nu avem, dar se sperie și câinii, pleacă și ei, și ursul merge. E pericol, prea sunt carnivori, e dezastru cu ei.”

Seria atacurilor frecvente date de urși,  la Bisoca,  a început în urmă cu circa o lună. De atunci, animalele crescute de gospodarii din zonă au fost ucise de sălbăticiunile care au coborât din pădure, până în mijlocul comunei. Autoritățile au împrăștiat porumb prin păduri în încercarea de a hrăni urșii și de a-i ține departe de casele oamenilor, însă în zadar.

În situaţii asemănătoare, sălbăticiunile au fost prinse și mutate în alte zone împădurite, pentru a fi cât mai departe de aşezările umane. Însă, în acest caz, au stabilit autoritățile, relocarea nu ar avea efectul scontat întrucât urșii se dovedesc a fi extrem de periculoși , mereu în căutare de carne. Astfel, pentru că situația devine deja dramatică, săptămâna trecută,  Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, care gestionează fondul de vânătoare de la Bisoca, a înaintat  documentele necesare Ministerului Mediului solicitând aviz pentru recoltarea a doi urși. Autoritățile spun că șansele de obținere a avizului sunt foarte mari, ținând cont de cât de periculoși se dovedesc a fi urșii din Bisoca.