Răspuns uluitor din partea Ministerului Mediului la solicitările vânătorilor din Buzău care au cerut aprobarea derogării de extragere prin împușcare a celor două exemplare de urs care atacă aproape în fiecare zi în zona Nehoiu-Pătârlagele. Mai exact, oficialii de la București nu au fost de acord cu propunerea primită și au recomandat echipei de intervenție să aștepte să atace ursul și, când primesc apel la 112, să acționeze, iar dacă este cazul, la acel moment, să-l împuște.
Cu alte cuvinte, urșii pot ataca în voie pentru că, spun vânătorii, soluția propusă de Ministerul Mediului este ineficientă.
”Am primit un răspuns foarte elegant de la Ministerul Mediului. Ei propun intervenția pe O.U.G 81 și nu ne aprobă derogarea de extragere a celor două exemplare de urs. Adică ei propun ca de câte ori avem apel la 112 și să recoltăm ursul dacă e cazul, prin extragere prin împușcare. Dar o să le și scriu și eu domnilor de la Minister că metoda este total ineficientă pentru că din zecile de cazuri și în care ne-am dus acolo niciodată nu am mai găsit ursul. Ursul nu e prost să stea acolo până ajungem noi și nici omul nu poate sta cu mâinile în sân și să se uite cum ursul îi mănâncă animalele. (..)
O.U.G 81 este o foarte frumoasă poză. Arată foarte bine pe hârtie, procedura este egală cu zero , nu are nicio aplicabilitate. O intervenție eficientă ar fi fost aprobarea solicitării de derogare și atunci noi ne ocupam intens de urs, zi de zi, știam ce avem de făcut”, a spus Dragoș Ștefănescu, președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Buzău.
Pe de altă parte, vânătorii din Buzău sunt revoltați și de motivul invocat de oficialii din Ministerul Mediului care au nu au fost de acord cu împușcarea urșilor.
”Ne-au spus că nu suntem suficienți de exacți care este ursul. Ce trebuia să le spun? Că are o pată albă la gât… De unde să știu ce particularitate are ursul respectiv? Știu foarte bine care sunt și mă duc să-i scot. Noi am venit cu documente care nu au fost luate în considerare”, a spus Dragoș Ștefănescu.
Și cât timp soluțiile întârzie să apară, urșii atacă în voie. Vânătorii spun că aproape în fiecare zi sunt apeluri la 112 din partea localnicilor îngroziți. Din păcate, fiecare intervenție are același deznodământ: animalul este mai rapid ca echipa de intervenție, astfel că ursul scapă de fiecare dată și revine, liniștit, a doua zi.
”În fiecare zi avem apeluri la 112. Și ieri am primit. Au fost oamenii acolo. Au ajuns în 7-8 minute, dar nu au mai găsit ursul”, a spus Dragoș Ștefănescu.
Cele mai frecvente atacuri sunt în zona Nehoiu, în satul Gura Cătiașului. O localnică a povestit la Focus News teroarea prin care trece în fiecare zi. Femeia a învățat să se apere singură, cât poate. Poartă în poșetă petarde pe care le aruncă de fiecare dată când iese din casă și când se întoarce acasă, înainte de a coborî din mașină, astfel încât să fie sigură că ursul nu este prin apropiere.
Mai multe detalii despre atacurile urșilor din Gura Cătiașului puteți citi AICI.
Adaugă comentarii