Actualitate SĂNĂTATE

Vaccinul antigripal a ajuns în farmacii. Momentul ideal din an când e bine să-l faci

Primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2023-2024 au ajuns în farmaciile din Buzău. Serul are același preț în toate unitățile, însă, fiecare farmacie mai poate aplica discount-uri .

Deocamdată, la vânzare sunt două tipuri de vaccine antigripal, respectiv Vaxigrip (cel franțuzesc) care se vinde cu 67.85 lei și Influvac (olandez) care costă 64.48 lei.

Pregătiri pentru vaccinarea antigripală se fac și la Direcția de Sănătate Publică. Medicul epidemiolog, Carmen Scântei, ne-a explicat că și anul acesta va fi făcută o comandă de 35.000- 40.000 de doze de vaccine antigripal. Acestea vor fi repartizate către medicii de familie pentru imunizarea gratuită  a persoanelor din categoriile de risc.

Specialiștii în sănătate publică recomandă buzoienilor să se vaccineze încă de la debutul sezonului rece, înaintea apariției primelor cazuri de îmbolnăvire. Mai exact, spun medicii epidemiologi, septembrie și octombrie sunt cele mai bune perioade de vaccinare pentru majoritatea oamenilor.

”Toate variațiile de temperatură, așa cum se întâmplă la trecerea dintr-un anotimp la altul, vin și cu probleme de sănătate, dacă nu respectăm anumite reguli.

Ar trebui știut că vaccinarea trebuie făcută începând de la mijlocul toamnei, înainte de debutul problemelor. Dacă începem acum cu vaccinarea, atunci populația va fi acoperită. Sezonul de gripă durează din octombrie până în luna mai, deși multe nu se manifestă. Adică omul poate avea virusul, să-l transmită dar să nu aibă simptomatologie specifică. De aceea vaccinarea se începe la debutul toamnei”, a spus dr. Loti Popescu, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău).

De asemenea, dr . Loti Popescu îndeamnă populația la respectarea minimelor reguli de igienă.

”Ar fi important de știut, mai ales pentru părinți, că trebuie respectate normele de igienă personală și colectivă. Sunt reguli foarte simple, respectiv spălarea mâinilor cu apă și  săpun, trebuie să știm să strănutăm, să știm să aerisim încăperile și să păstrăm, pe cât posibil, distanța față de alte persoane” a spus dr. Loti Popescu.