Actualitate SĂNĂTATE

VAL DE PACIENȚI COVID-19 LA ATI. Medicii, epuizați după un an de pandemie. “Sunt aproape la stadiul de a nu mai face gărzi, nu mai fac față”

Situația devine pe zi ce trece mai îngrijorătoare la Spitalul Județean Buzău. După un an de pandemie, în care au avut parte doar de câteva săptămâni mai ușoare, cu mai puțini pacienți, medicii din Spitalul Județean Buzău se confruntă, din nou, cu un val de pacienți. Și de această dată lucrurile par și mai grave decât anul trecut, spun reprezentanții spitalului. De câteva zile ajung tot mai mulți bolnavi în stare gravă, cu plămânii afectați în proporție de peste 50 %. Sunt persoane care deși prezintă semne clare de boală, așteaptă acasă, sperând să se vindece, dar într-un final ajung la spital, abia respirând.

“E o situație alarmantă. Pacienții care vin în spital nu mai vin nici măcar cu forme medii, vin direct cu forme medii spre severe. Stau acasă până nu mai pot respira iar afecțiunea plămânilor ajunge la 50-70 %. Aproape toți pacienții au afectare pulmonară peste 50 %. Ceea ce este grav, mai ales pentru cei cu vârste înaintate sau care au comorbidități. Am văzut astăzi ambulanțe cu pacienți care aveau simptomatologie clară, erau testați acasă, știau că sunt pozitivi, lucru acesta ne îngrijorează pentru că ne poate bloca activitatea în spitale. Gândiți-vă că toate gurile de oxigen din cele două secții COVID sunt ocupate, avem butelii de oxigen dar cu acestea nu poți gestiona foarte bine situația pe o perioadă îndelungată. E o situație prin care am mai trecut în perioada septembrie-noiembrie și mă sperie acest lucru.”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus TV, managerul SJU  Buzău, Claudiu Damian.

Starea pacienților este gravă, cei mai mulți având nevoie de oxigen și îngrijiri la Terapie Intensivă. Drept dovadă, toate paturile din secție destinate pacienților COVID, sunt ocupate, în timp ce alți doi bolnavi așteaptă de circa 5 ore, la UPU, transferul într-un alt spital. Numărul crescut al pacienților cu forme grave pune o presiune semnificativă pe secțiile ATI iar cadrele medicale, care vin după luni bune de luptă cu noul coronavirus, sunt aproape de epuizare.

“Se are în vedere creșterea numărului de paturi la ATI. Toată lumea spune vrem paturi, vrem ventilatoare, dar nimeni nu- și pune problema resursei umane. Pe ATI am ajuns la 32 de ventilatoare dar resursa umană este la fel. Am 6 medici dar aceștia nu pot gestiona un număr mult mai mare de pacienți COVID, știm că pacienții COVID au nevoie de o îngrijire anume, echipare- dezechipare, am aceiași medici care de peste 1 an sunt la limită. Imi spun mereu că sunt la stadiul de a nu mai face gărzi, nu mai fac față. Și ei sunt oameni și sunt la limita puterilor. Și la Râmnicu Sărat chiar dacă avem 15 paturi ATI, este un singur medic, al doilea este de la noi și se duce din când în când.”, a adăugat managerul Claudiu Damian, într-o intervenție la Focus Tv.

Mica Publicitate