Actualitate

Valul de gripă ia amploare. DSP a confirmat primele focare și 11 decese

Gripa ia amploare la Buzău. De la începutul sezonului rece, respectiv octombrie 2023, o mie de persoane au fost confirmate cu virusul gripal și din păcate 11 și-au pierdut viața. Perioada continuă să fie critică dat fiind faptul că zilnic zeci de persoane ajung la Unitatea de Primiri Urgențe , iar multe au nevoie de internare. De exemplu, ieri, până la prânz, au fost internate 20 de persoane (14 adulți și 6 copiii).

Cele mai multe cazuri de gripă sunt la copii

Potrivit medicului Carmen Scântei, cea mai afectată categorie de vârstă este grupa 9-18 ani, adică elevii. Din fericire, la această grupă nu au fost înregistrate cazuri foarte grave, însă epidemiologul șef din cadrul DSP atrage atenția ca în școli să fie păstrate toate măsurile de protecție tocmai pentru a mai limita din răspândirea virusului în colectivități.

Carmen Scântei

Persoanele decedate nu erau vaccinate

În ceea ce privește decesele, Carmen Scântei a explicat că este vorba despre persoane cu vârste de peste 55 de ani, care aveau și alte afecțiuni și care nu erau vaccinate împotriva virusului gripal. În acest context, epidemiologul șef DSP recomandă în continuarea imunizarea mai ales că anul acesta numărul persoanelor vaccinate antigripal este mult mai mic decât cel de anul trecut.

Carmen Scântei

Primele focare de gripă, confirmate în spital

Nici în spital situația nu este una mai bună. Secția de Boli Infecțioase este aglomerată, zilnic fiind făcute externări pentru a li se face loc pacienților nou-veniți. Ieri erau internate 35 de persoane. Din păcate, fluxul mare de pacienți din această perioadă a favorizat, chiar și în ciuda restricțiilor impuse deja în unitatea medicală, și confirmarea primelor focare de gripă în secția Pediatrie și secția Neurologie a Spitalului Județean.

Primul focar a fost confirmat după ce 3 copii au fost diagnosticați cu gripă, după internarea la Pediatrie. Din fericire, pacienții au fost tratați și externați sau transferați pe altă secție. Focarul de la Neurologie a fost confirmat marți.

Carmen Scântei