Frica de boală dar și dorința de a avea libertate de mișcare în spațiile publice închise i-a determinat pe buzoieni să accepte vaccinarea antiCOVID, deși inițial au refuzat administrarea acestui ser. Astfel că, în timpul vârfului valului patru al pandemiei, centrele de vaccinare au fost luate cu asalt, iar zile la rând, sute de oameni au stat lo coadă pentru a se imuniza. În mai puțin de două luni, cât a durat palul patru al pandemiei, numărul total al persoanelor vaccinate antiCOVID a depășit 230.000 de persoane. Totuși, epimiologii spun că procentul nu ne asigură o imunizare colectivă care să ne țină la adăpost în eventualitatea manifestării unui al vârf pandemic.

“A mai crescut rata vaccinală, dar nu atât cât ne-ar fi comod. Deci acoperirea vaccinală pe municipiu Buzău este de 39,78 %. Această acoperire a crescut încet încet poate cu 10 procente în timpul acestui val”, a explicat Carmen Scântei.
Medicul epidemiolog a explicat încă o dată de ce este vaccinarea cea mai bună armă împotriva COVID-19 dar și cum să procedăm în timpul sărbătorilor când vom fi tentați să intrăm în tot felul de spații aglomerate.
”Noi sperăm din toată inima ca oamenii să se convingă, să înțeleagă că de sărbători, cea mai simplă metodă de a participa la anumite întâlniri, de a accesa anumite spații, este cea pe care o asigură certificatul verde emis în urma unei vaccinări și să fie convinși că formele de boală care au fost înregistrate la vaccinați. pentru că mulți susțin că dacă tot mă vaccinez de ce fac boala, nu sunt comparabile din niciun punct de vedere cu formele de boală dezvoltate de cei nevaccinați care au determinat în final și suprasolicitarea și presiune pe toate unitățile sanitare în special pe secțiile de Terapie Intensivă”, a explicat dr. Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău
Un sfat despre importanța vaccinării vine și de medicul infecționist Cristina Răduță potrivit căruia o persoană vaccinată a trecut mult mai ușor prin acest ultimo episode de infecții, de altfel extrem de agresiv.

„Este important să ne vaccinăm şi aici nu mă refer doar la COVID-19, în general e important să ne vaccinăm numai că în contextul epidemiologic actual şi în contextul unui val 4 – spuneam în valul 3 că lucrurile sunt mai serioase, acum lucrurile au fost cataclismice în opinia mea – este vital să ne vaccinăm. Pornind de la premisa că e mai bine să previi decât să tratezi, şi aici discutăm ce prevenim, prevenim riscul de a dezvolta o formă severă a infecţiei SARS CoV-2, care presupune spitalizare prelungită, presupune administrare de oxigen, tehnică de ventilaţie invazivă sau non invazivă şi, în realitatea ultimului val, presupune mortalitate ridicată. Atunci, în acest context, este vital să ne vaccinăm”, a spus Dr. Cristina Răduţă, medic în cadrul secției de Boli Infecțioase Buzău.
Adaugă comentarii