Actualitate

Porcul crescut în gospodărie, la mare căutare de sărbători! Care sunt primele oferte anunțate

Nu e masă tradițională de sărbători fără friptură de porc. Și pentru ca bucatele să aibă gustul autentic românesc, cumpărătorii preferă carnea de la animalele crescute în gospodăria țărănească. Cu alte cuvinte, vor animale hrănite cât mai natural. Însă, ce-i bun și sănătos costă. O spun crescătorii care în perioada aceasta se întrec în oferte. Dacă de exemplu, carnea de porc de la animalele vândute în viu, de la poarta unei ferme ar putea costa în jur de 8 lei kilogramul, cei care vând carne de la animalele crescute în gospodăria proprie anunță prețuri mai mari. Primele estimări în acest sens au fost făcute, la Focus News, de Dan Ivașcu, președintele Cooperativei Agricole ”Unirea Gospodarilor” Mihăilești, care a explicat cum este hrănit porcul într-o gospodărie țărnească și de ce acesta se vinde cu prețuri mai mari.

”Noi vom vinde cu 10 lei kilogramul de carne pentru animalul în viu pentru că noi avem creșterea în sistem gospodăresc, unde știm că această creștere este lentă, porcul este hrănit doar cu cereale, iar animalul crește în spații ventilate foarte bine , adică ia contact cu mediul natural, într-un sistem deschis, iar, în final, gustul cărnii cărnii de porc este total de diferit”, a explicat Dan Ivașcu.

Prețul de dublează atunci când carnea ajunge în magazine.

”Vom depinde foarte mult de abator pentru că la nivelul cooperativei noastre încă nu am reușit să construim un abator, dar nu cred că vom depășit 20 de lei pe kilogram la carne proaspătă”, a mai spusDan Ivașcu.

Pe de altă parte, anunțuri postate de gospodarii care au crescut animale pentru Crăciun au început să fie deja distribuite fie pe rețelele sociale fie pe site-urile specializate. Acolo, kilogramul de carne se vinde cu circa 11 lei.

”V-ați aprovizionat pentru Crăciun cu un porc?? Am eu de vânzare cu 11 lei peste 200 de kg. Porc de carne, crescut la țară cu mâncare din cultura proprie! Fără concentrate!!!”, arată într-un anunț.

” Vand porci rasa carne. Prețul: 11 ron/kg. Asigur transport. Greutate:120kg-160kg”, spune un alt anunț postat de un buzoian pe pagina  de socializare.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare recomandă totuși maximă atenție la carnea de porc în cazul în care produsul nu este achiziționat dintr-o sursă autorizată.