Actualitate Agricultura acum

Verificări în solariile legumicultorilor din Buzău. Ce urmăresc echipele de control

Mai mulți legumicultori din Buzău au ajuns, din nou, la mâna statului. Vijelia de zilele trecute le-a distrus solariile și chiar o parte din culturi. Din păcate, niciunul nu avea asigurare astfel că pierderile vor fi suportate din buzunarul propriu. Totuși, există speranța alocării unor despăgubiri motiv pentru care de astăzi vor începe verificările pentru constatarea pagubelor.

Mai multe echipe din cadrul Direcției Agricole vor merge astăzi în bazinele legumicole unde cultivatorii au raportat pagube din cauza vântului. Prima oprire va fi, cel mai probabil, Glodeanu Sărat, acolo unde vijelia a rupt folia de pe mai multe solarii. Unul dintre cultivatorii afectați este Claudiu Breazu care are două solarii afectate. În total 2000 de metri pătrați de spații protejate pe care acum trebuie să le refacă pentru a nu pierde recolta.

”Aici erau 20.000 de salate. Aș fi vrut să le scot la vânzare chiar cu două săptămâni înainte de Paște. Acum nu știu dacă mai scot ceva”, a spus Claudiu Breazu.

Potrivit directorului Direcției Agricole, Cosmin Florea, astfel de pagube au fost înregistrate în mai multe zone din județ. În general, vântul a rupt folia, fără să afecteze și structura solarului.

Direcția Agricolă va întocmi cu toate aceste pagube pe care îl va trimite la București.

”Sunt pagube în mai multe zone din țară. Vom trimite și noi toate datele colectate la Minister și probabil vor fi centralizate și se vor decide soluțiile cele mai optime pentru acești legumicultori”, a mai spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole.

Cosmin Florea

Greu cu asigurările

Situația generată a readus în discuție o problemă mai veche a legumicultorilor, respectiv imposibilitatea asigurării acestor structuri ușoare, pe lemn.

La rândul lui, Cosmin Florea a explicat că firmele nu își asumă riscul de a asigura aceste solarii pentru riscul de a fi distruse de fenomenele naturii este prea mare.

Cosmin Florea

Din păcate, în această situație legumicultorii nu au decât o soluție. Să-și repare solariile din banii proprii, și să speră ca statul le va întoarce o parte din sumă, sub forma unor ajutoare.