S-au împlinit astăzi 51 de ani de la primul apel folosind un telefon mobil. S-a întâmplat pe 3 aprilie 1973 , la New York, iar cel care a schimbat istoria modernă a telecomunicațiilor a fost Martin Cooper, inginer şi inventator în cadrul companiei Motorola. După jumătate de secol, aproape că nu mai există om care să nu dețină cel puțin un telefon mobil. Totuși, pe cât este de util, pe atât poate fi de periculos, dacă este păstrat după ce s-a stricat. Este un aspect subliniat de GreenWEEE, compania care în ultimii 15 ani a reciclat 1 milion de telefoane mobile.
”Ținându-le în casă, în unele cazuri, telefoanele mobile stricate pot deveni instabile și pot fi supuse unui risc crescut de incendiu sau explozie, în special dacă sunt deteriorate sau expuse la temperaturi extreme. Acest lucru poate reprezenta un pericol pentru siguranța locuinței și a membrilor familiei”, subliniază reprezentanții GreenWEEE.
Totuși, mulți români nu conștientizează cât bine pot face prin reciclare și nici pericolul la care se supun dacă păstrează dispozitivele stricate în locuințe.
”Noi încurajăm refolosirea atunci când echipamentul este încă funcțional, sau repararea acestuia, dar atunci când nu mai avem o soluție, trebuie sa ajungă la reciclat. Astfel asigurăm o continuitate a refolosirii materialelor printr-o reciclare corectă și sigură. Mulți oameni nu sunt conștienți de importanța reciclării telefoanelor mobile sau de impactul negativ al deșeurilor electronice asupra mediului și sănătății umane. Aruncarea telefoanelor vechi în coșul de gunoi poate părea mai ușoară și mai convenabilă decât să le ducă la reciclat. Lipsa timpului sau a dorinței de a căuta informații despre locurile de reciclare poate descuraja, de asemenea, participarea la acest proces”, a declarat
Mihaela Sofronea, PR Manager Green Group.
Telefoanele mobile conțin metale prețioase
Un telefon mobil conține mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev astfel că, de exemplu, în urma reciclării celor 1 milion de telefoane mobile au fost recuperate zeci de kilograme de de metale prețioase.
” Telefoanele mobile conțin mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev, printre care metale prețioase (cum ar fi aurul, argintul, cuprul), metale rare (cum ar fi tantalul, cobaltul, indiul), plastic, sticlă și alte componente electronice. Aceste materiale, odată reciclate, pot fi recuperate și refolosite în alte produse sau procese industriale. Fabrica de reciclare GreenWEEE a reciclat peste 1 milion de telefoane mobile, recuperând 34 kg de aur, 250 kg de argint si 15 de paladiu”, susțin reprezentanții companiei de reciclare.
Odată reciclate, aceste metale prețioase sunt refolosite în diferite industrii.
”Aurul, argintul și paladiul recuperate din aceste telefoane pot fi utilizate în producția de noi dispozitive electronice, cum ar fi telefoane mobile, tablete sau computere. De asemenea, metalele prețioase sunt esențiale în industria medicală pentru fabricarea echipamentelor de diagnostic și tratament. În industria automobilelor, aceste metale sunt folosite în catalizatoare”, mai spune Mihaela Sofronea, PR Manager Green Group.
Reciclarea telefoanelor mobile este importantă pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Extracția materiilor prime necesare pentru fabricarea telefoanelor mobile are un impact semnificativ asupra mediului, iar reciclarea contribuie la reducerea acestui impact și la conservarea resurselor naturale.
Un studiu prin care au fost analizate obiceiurile românilor cu privire la aceste echipamente arată că doar 8,4% din gospodării se debarasează corect de aparatele electrocasnice mici uzate. Mai multe informații găsiți aici.
”Telefonul mobil se regăsește în toate locuințele din România, iar în 27% dintre ele sunt peste 5 astfel de aparate, atât funcționale cât și nefuncționale. La nivel global sunt 16 miliarde de telefoane mobile din care 5,3 miliarde vor deveni deșeuri în 2022. Doar o mică parte dintre acestea vor fi colectate și reciclate în mod corespunzător”, arată studiul făcut în 2022.
Foarte interesant articolul despre importanta reciclarii telefoanelor mobile. Cu siguranta, multi dintre noi nu suntem constienti de impactul negativ asupra mediului si sanatatii umane pe care il au aceste deseuri electronice. Aruncarea telefoanelor vechi la gunoi poate parea o optiune mai usoara si mai comoda, dar trebuie sa luam in considerare impactul pe termen lung. Incurajez pe toata lumea sa recicleze telefoanele mobile vechi si sa faca un efort mic pentru protejarea mediului si resurselor naturale. Felicitari GreenWEEE pentru initiativa lor de reciclare si pentru eforturile lor de protejare a mediului inconjurator.