Actualitate Tineri pentru România

Veste grozavă de Ziua Națională Constantin Brâncuși. Ce opere vor înfrumuseța orașul

În ziua în care românii îl sărbătoresac pe marele sculptor Constantin Brâncuși, administrația municipiului Buzău lansează anunțul că va organiza, în vară, o competiție internațională de artă: Simpozionul Internațional de Sculptură din Buzău (BISS). Evenimentul este creat la inițiativa sculptorului buzoian Bogdan Adrian Lefter:

„Încă de la primul simpozion de sculptură din Changchun China din 2010 unde am participat alături de aproximativ 120 de artiști internaționali din țări diferite, mi-am dorit să organizez pentru orașul meu natal, Buzău, un astfel de eveniment. Dar conform zicalei „Dumnezeu îți dă când le poți duce” fie că e vorba de încercări, fie că este vorba de oportunități, au trecut 12 ani până să mă apropii atât de mult de acest vis al meu: organizarea unui simpozion internațional de sculptură, la Buzău.”

 Prima ediție a „Buzău International Sculpture Symposium (BISS)”  va celebra 1650 de ani de la prima menționare a numelui de Buzău (Mousaios) sub egida temei „Memoria Apei”. Astfel, artiștii participanți vor crea forme sculpturale inedite care să omagieze istoria, tradițiile și frumusețile meleagurilor buzoiene.

”Pentru a apropia arta de locuitorii Buzăului și a-i responsabiliza, principala noutate pe care o introduc în selecția sculptorilor este sistemul de jurizare unde ultimul cuvânt îl va avea publicul. Astfel va exista un juriu de specialitate format din sculptori, artiști plastici, arhitecți, atât români cât și străini, care vor selecta 30% din proiectele depuse, eliminând 70% din proiecte. După promovarea/mediatizarea selecției de 30% din proiectele sculpturale, votul final (votul publicului), va fi realizat printr-un sistem de vot on-line pe pagina de web dedicată evenimentului.” mai declară inițiatorul, Bogdan Adrian Lefter.

Municipalitatea buzoiană anunță că, la prima ediție a „Buzău International Sculpture Symposium (BISS)” vor participa 10 artiști români și din străinătate care vor realiza sculpturi monumentale din marmură și metal, ce vor fi ulterior amplasate în oraș.