Drame care îți sfâșie sufletul. Copilării distruse de abuzuri repetate. Sunt strigătele de ajutor ale celor care au puterea să spună ce li se întâmplă lor, fraților sau copiilor lor. Și, din păcate, numărul lor nu este deloc unul mic. Doar anul trecut, aproape 500 de copii din Buzău au fost victimele unor abuzuri fiice, emoționale sau sexuale. Cifrele sunt alarmante, iar reprezentanții Protecției Copilului Buzău spun că, din păcate, vârsta copiilor care trec prin astfel de situații este foarte mică. De exemplu, cel mai mic copil supus unui abuz sexual avea doar trei ani.
Invitată în platoul Focus TV, Loredana Dorobanțu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, a vorbit despre dramele care se aud la Telefonul Copilului. 119 este numărul la care, de un an de zile, sunt semnalate situațiile tragice prin care trec copii din Buzău. Și, din păcate, sesizările au curs. În total, au fost înregistrate 827 de sesizări pentru un număr de 910 copii, dintre care 476 au fost confirmate, iar pentru 147 de copii s-a instituit măsuri de protecție în regim de urgență. În general, la telefonul copilului sunt sesizate diferite forme de abuz, de la cele emoționale până la cele sexuale și chiar cazuri de exploatare sexuală.
”Sesizările confirmate se împart pe următoarele categorii de abuz: 25 – abuz fizic; 111– abuz emoţional; 34 – abuz sexual; 302 – neglijare (19 părăsiţi în unităţile spitaliceşti confirmați); 3 – exploatare pentru comitere de infracţiuni; 1 – exploatare sexuală”, informează Protecția Copilului.
Drame. Iar cele mai grave situații, care marchează victima pe viață, sunt abuzurile sexuale. Din păcate, printre copiii abuzați sexual sunt și micuți de doar 3-4 ani.
Cele mai multe dintre cazurile de abuz se petrec în familiile destrămate, acolo unde, fie mama, fie tatăl, au alți parteneri.
După astfel de experiențe, copiii își revin cu greu. Este nevoie de un drum lung și anevoios, cu multă terapie și, cel mai grav este că, dacă revin în familii, nu există certitudinea că abuzurile nu se vor mai repeta.
Pentru a putea preveni astfel de abuzuri, copiii trebuie obsevați atât la școală cât și de restul oamenilor din jurul lor, vecini sau alte rude. Sunt indicii care arată suferința copiilor , iar cea mai mică suspiciune poate fi sesizată la Telefonul Copilului. Ar fi calea cea mai scurtă pentru a veni, mai din timp, în ajutorul copiilor a căror viață ar putea fi distrusă.
Adaugă comentarii