Actualitate Agricultura acum

(Video) A început culesul la Stațiunea Pietroasa. Cum este primul must

Este forfotă la Stațiunea Pietroasa. De ieri a început culesul astfel că zeci de zilieri stau în vie de dimineață până după amiază pentru a strânge recolta. Strugurii sunt aduși până la instalațiile de vinificație unde în doar câteva minute se obține și mustul. Cum au trecut deja două zile de la startul culesului, specialiștii de la Stațiunea Pietroasa au făcut deja și primele degustări astfel că și-au făcut o părere despre cum va fi vinul de anul acesta. Cornel Baniță, directorul tehnic al Stațiunii de Cercetare Pietroasa este foarte optimist în ceea ce privește calitatea licorii obținute din producția 2022.

Culesul a debutat cu Tămâioasa de Pietroasa, pentru vinul alb sec, iar primul must obținut are calități deosebite. Are zaharurile și aciditatea dorită.

Producția de struguri este și ea mulțumitoare deși seceta a mai diminuat-o. Totuși, specialiștii estimează circa 8 tone la hectar.

Culesul de la Pietroasa se face și în acest an cu zilieri. Deocamdată, sunt 40 de persoane care intră în vie în fiecare zi, câte opt ore. Ritmul este unul alert mai ales că se anunță câteva zile ploioase, timp în care culesul va fi oprit.